Tiedätkö, mikä on psyykikko? Älä huoli, en minäkään tiennyt sitä tänään aamulla. Nyt minä sen tiedän.

Olin lounaalla tuttavani kanssa, joka on samanlainen työnhakija kuin minäkin. Olemme aina silloin tällöin katselmoineet avoimia työpaikkoja lounaamme yhteydessä, yleensä lounaamme menee viimeisimpien juorujen kertomiseen. Tuttavani yllätti minut tänään. Hän oli tulostanut joltain työnhakusivustolta täysin vieraan työnimikkeen, jota pähkäilimme koko lounaamme ajan. Ilmoituksessa ”Psyykikko saisi paikan”.

Sanakirjan mukaan psyykikko on henkilö, joka väittää omistavansa paranormaaleja kykyjä. Jo tässä vaiheessa olen samaa mieltä kuin 98 % ihmisistä, että psyykikon olemassaolosta ei ole saatu tieteellistä varmistusta vaan heidän toimintansa perustuu taikatemppuihin, huijaukseen ja jopa itsepetokseen.

Työnhakuilmoituksessa haettiin siis psyykikkoja, ennustajia, meedioita, näkijöitä, tarot-kortteista lukijoita ja muita henkilöitä, joilla on psyykkisiä kykyjä. Työhön ei tarvita erityistä koulutusta, mutta on hyvä osata puhua ja ymmärtää suomea, muu kielitaito on eduksi kuten ruotsi, tanska, norja ja englanti. Toinen edellytys on, että sinulla on näitä psyykkisiä kykyjä ja tunnet olosi mukavaksi soveltaessasi kykyjäsi käytäntöön.

Työskentelyaika olisi vähintään 60 tuntia kuukaudessa. Palkkaa maksetaan kahdesti kuukaudessa ja se koostuu peruspalkasta, tuntipalkasta ja bonuspalkasta. Työn hoidat oman puhelimesi kautta siten, että kirjaudut puhelimellasi sisään järjestelmään ja sieltä sinulle ohjautuu anonyymisti asiakaspuheluita. Perussääntönä on puhelujen määrä; mitä enemmän niitä otat, sitä enemmän saat palkkaa. Voit työskennellä milloin itsellesi sopii ja niin paljon kuin haluat, kunhan muistat minimituntimäärän.

Luettuani ilmoituksen aloimme pohdiskella tuttavani kanssa työnkuvaa. Tuloksena oli mitä ihmeellisimpiä ajatuksia. Ensimmäinen huomiomme kiinnittyi palkkaan. Ilmoituksessa ei kerrota, paljonko ovat peruspalkka ja tuntipalkka tai kuinka suuresta puhelumäärästä pääsee mukaan bonusjärjestelmään. Ylityökorvauksista ei ole puhettakaan. Käyntikortissa varmaan lukisi ” M. Meikäläinen, Psyykkinen puhelinneuvoja ”.

Ilmoituksessa on annettu rekrytoinnin yhteystiedot. Hakemuksesi voit lähettää mailitse tai voit soittaa rekrytoijalle. Tässä kohtaa olimme tuttavani kanssa hieman ymmällä, meillä kummallakin on kokemusta työhakemusten lähettelystä ja työhaastatteluista. Jos koet olevasi psyykikko, niin tarvitko suosittelijoita? Tai miten todistat, että sinulla on ilmoituksessa kaivattuja psyykkisiä kykyjä tai miten olet soveltanut niitä käytäntöön? Normaalistihan sinulla pitää olla suosittelijat ja työnäytteet ajan tasalla päästäksesi edes haastatteluun.

Avoimia kysymyksiä tulvi jatkuvasti mieliimme. Mitähän ammattiliitossa tuumattaisiin, jos ilmoittaisin olevani psyykikko? Tai millainen on psyykikon Tyky-päivä, entä työterveyshuolto, työkaverit, pikkujoulut, kesäjuhlat, kehityskeskustelut tai YT-neuvottelut? Tärkein avoin kysymys on, mikä olisi se minulle sopivin metodi käyttää psyykkisiä kykyjäni? Olisivatko ne pelikortit, kahvinpurut, tuulensuunta, kissankarvoista ennustaminen? Vai rupeaisinko selittämään toisten unia, minullahan on lahjaksi saatu unikirjakin.

Jälkiruokaa nauttiessamme työnhakija-tuttavani näytti huolestuneelta. Syy selvisi pian. Nythän TE-toimisto voi pakottaa työttömän töihin, jos se sopii edes hiukan hakijan profiiliin. Mitenkähän reagoisin, jos TE-täti soittaisi huomenna ja kehottaisi minua hakemaan ennustajan töitä. Tällaisen työkomennuksen kohdalla kysyisin itseltäni, onko todella kaikenlainen työ kehittävää ja arvokasta. Lisäksi saattaisin pähkäillä itsekseni, mihin työtehtävään en alkaisi mistään hinnasta. Toisaalta psyykikkona saisin kokemusta asiakaspalvelusta ja itsenäisestä työskentelystä.