Olin aamulla liikkeellä jo kuuden jälkeen, pieni pakkanen ja aamupimeys vaativat jälleen totuttelemista. On jälleen aika laittaa heijastimet roikkumaan. Vuonna 2003 voimaan tulleen tieliikennelain mukaan jalankulkijan on pimeän aikana käytettävä heijastinta tiellä liikkuessaan. Laista huolimatta vain joka toinen käyttää heijastinta. Ainakin tänä aamuna suurin osa kohtaamistani jalankulkijoista oli unohtanut heijastimensa kotiin.

Jalankulkuheijastin on suomalainen keksintö. Maanviljelijä Arvi Lehti alkoi valmistaa 1950-luvulla talousmuovista kolmioheijastimia hevoskärryihin. Muovi oli tuolloin uusi materiaali, jota Arvi Lehti hyödynsi. Syntyi Talmu-yritys. 1960-luvulla huoli jalankulkijoiden turvallisuudesta kasvoi. Liikkuva poliisin ja Liikenneturvan pyynnön ansiosta Talmu alkoi valmistaa jalankulkijoille heijastimia, kun Arvi Lehti keksi liimata kaksi ajoneuvoheijastimen puolikasta yhteen ja liittää siihen ripustuskoukun.

Ensimmäiset heijastimet lienevät olleet melko koruttomia. Mutta kysynnän lisääntyessä myös heijastinmallien määrä kasvoi. Perinteisen lumihiutale-heijastimen suunnitteli muuten Arvi Lehden poika, Taisto. Nykyään heijastinvalikoima on valtava, jokaiselle löytyy varmasti omanlaisensa. Heijastimia on vapaasti riippuvia, irrotettavia ja kiinteitä, uusia pehmeitä heijastimia sekä kovia prismaheijastimia. Myös monella yrityksellä ja järjestöllä on omat mainosheijastimensa.

Halpa henkivakuutus, jota ei arvosteta muualla kuin Suomessa (tai no, ehkä Ruotsissakin).