Nyt on sitten virallisesti syksy koska näin iltapäivällä kurkiauran muuttavan lämpimille maille. Komean ja ylvään näköinen aura vaikka siinä ei ollut kuin kymmenkunta kurkea.

Meille kaksijalkaisille muutto on usein tuskien taival. Tavarat kasaan, ylimääräiset pois ja vain välttämätön mukaan uuteen osoitteeseen. Kuulostaa melko yksinkertaiselta yhtälöltä mutta totuushan on joskus hieman toinen. Joillekin voi olla vaikea luopua entisistä ja ylimääräisistä tavaroistaan. Mitä kauemmin asuu samassa paikassa sitä enemmän nurkkiin on kertynyt turhaa rompetta, josta ei voi luopua kuin pakon edessä. Yleensä tämä pakko on juuri muutto uuteen osoitteeseen.

On tietenkin ihmisiä, joille muutto on helppoa ja yksinkertaista viikonlopun puuhaa. Joko he ovat järjestelmällisiä ja heittäneet turhat tavarat pois ajoissa pois tai sitten he ovat välinpitämättömiä, joita ei yksi muutto hetkauta suuntaan eikä toiseen. Järjestelmällinen muuttaja aloittaa tavaroiden inventoinnin ja pakkaamisen hyvissä ajoin, muutto tapahtumana on hyvin suunniteltu ja aikataulutettu, siis muutto hoidetaan kuin projektina. Välinpitämätön muuttaja tekee kaiken hieman toisella tavalla, joskus jopa täysin päinvastoin kuin järjestelmällinen muuttaja. Kolmas muuttajaryhmä on stressaaja, jolle muutto on painajainen ja vaikea tehtävä. Hän on juuri se, jolle ylimääräisistä tavaroista luopuminen on se vaikein osio: "Säästänkö punaiset vai siniset repaleiset remonttifarkut, jotka löysin vaatehuoneen perimmäisestä nurkasta? Jos niitä tarvisi vielä joskus". Taidamme tunnistaa itsemme vastaavasta valintatilanteesta?

Muutto on kuin oman elämänsä inventaario. Prosessina se on kuin projektityötä ja muutoksenhallintaa; valmisteluvaihe-toteutus-jälkiseuranta. Joillekin se on pakko, joillekin jopa harrastus ja joillekin ammatti. Ja jos oikein muistan muuttopäivä taitaa olla nykyään palkallinen vapaapäivä mutta todellisuudessa epäselväksi jää, kuinka moni todella muuttaa työpäivänään. Niin ja mikä on muuttopäivä? Päiväkö, jolloin sähkömittari alkaa pyöriä uudessa osoitteessa?

Minä en ole muuttamassa, onneksi. Valmistaudun vain viikonlopun viettoon. Moro!