Kuten eilen jo mainitsin loka- ja marraskuun vaihteeseen ajoittuu kolmet kemut eli Kekri, Pyhäinpäivä ja Halloween.

Halloween on Pyhäinpäivää edeltävä ilta, jota on vietetty Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa. Noin parikymmentä vuotta sitten Suomessa vakiintui käytäntö juhlia Halloweenia aina lokakuun viimeisenä päivänä huolimatta mille päivälle Pyhäinpäivä sattui. Halloween on hassuttelujuhla, johon olennaisesti kuuluu peikko- tai noita-asut. Halloween on kurpitsan juhlaa. Onneksi Suomessa en ole tavannut ovelta ovelle kiertäviä Halloween-lapsia kyselemässä "Karkki vai kepponen". Sitä varten meillä on palmusunnuntain trullit.

Pyhäinpäivä on vanha kristillinen juhla, joka on omistettu kaikille uskonsa puolesta kuolleille marttyyreille. Pyhäinpäivänä on työnteko kiellettyä ja kaikkien tuli käyttäytyä siivosti. Uskottiin myös vainajien henkien liikkuvan tuona päivänä. Nykyisin päivän tunnusmerkkinä on hautausmaiden kynttilämeri, mikä on kieltämättä vakuuttava näky pimeässä illassa.

Kekri on säilynyt suomalaisen maalaiskulttuurin merkkipäivänä, tosin nykyisin juhlan vietto lienee aika hiljaista. Kekriin mennessä maatalon ulkotyöt oli tehty eli peltotyöt jätettiin odottamaan kevättä ja karja oli siirretty laitumilta sisäsuojiin. Näin siis työrupeaman päättymistä juhlittiin koko kylän yhteisissä kekrijuhlissa.

Joten kuluvan viikonlopun aikana kukin voi valita juhlansa ja teemansa. Myös ensimmäiset"jouluvalot" voisi laittaa koska pimeyttä kohtihan me menemme kunnes jo kuukauden kuluttua alkaa joulun valmistelut ja odotus.