Valojuhlat menivät kuten ennustinkin. Ensin savusauna, hirvipaistia, joulutorttuja ja jouluoluita. Kieltämättä valosirkus oli elämys itsellenikin, etenkin tulitaiteilijat ylittivät odotukseni. Sää oli mitä mainioin sillä saunan aikaan satoi vettä mutta illalla jo lunta. Pakkastakin oli sen verran että lumi jäi maahan.

Mitäpä yön kestänyt lumisade teki? Aamulla kävelin avantouinnille, matkaa tuli kaikkinensa noin reilut kymmenen kilometriä. Mennessä tiet ja jalkakäytävät olivat lumen peitossa mutta onneksi minulla oli hyvät kengät, joten pieni tarpominen lumessa ei haitannut. Takaisin tullesa aurauskalusto oli jo työnsä touhussa. Jalkakäytävät olivat joko liian tarkasti auratut (=liukas) tai aurattu karkeaksi. Tämäkin on varmaan kiistelyn aihe, pitääkö aurata liukkaaksi vai karkeaksi. Itse kannatan jälkimmäistä mutta karkeus saattaa olla pyöräilijöille ongelma aurausurien vuoksi.

Uintireissullani kiinnitin huomioni joka talven "ongelmaan". Useimmat autot olivat puhdistamattomia eli katolla oli lunta ja vain etuikkuna puhdistettu. Näky oli kuin iglut olisivat liikenteessä. Ymmärrän ilmiön sillä eihän kaikilla ole autokatospaikkaa saati autotallia. Auto seisoo lumisateessa ja liikkeelle lähdetään kiireellä tai laiskalla asenteella, jolloin auto jää puhdistamatta. Ja auton suojapeitehän on täysin out ja epämuodikas. Omasta mielestäni auton harjaaminen lumesta on yksi vastenmielisimmistä hommista mutta joka kerta olen sen tehnyt kun siihen on ollut tarvetta. Jostain kumman syystä mieleeni muistuu aina autokoulun ohjeet turvallisesta ajamisesta lumettomalla autolla.