Edellisestä kirjoituksestani on vierähtänyt aikaa. Olen nauttinut alkavan kevään riemuista ja katsonut, kuinka nopeasti lumi katoaa aurinkoisilta paikoilta. Piipahdin viikonloppuna kesämökilläni ja yllätyin äänistä, joita kuulin viimeksi syksyllä. Pikkulinnut olivat saapuneet, järvellä kaksi joutsenta levähti viikonlopun jatkaen sitten matkaansa pohjoisemmaksi.

Autoni kävi ensimmäisessä katsastuksessaan. Samalla hoidettiin pakollinen vuosihuolto. Autoni hyrrää tyytyväisenä, bensiinin kulutus on yllättävän vähäinen ja auto kiihtyy vielä kuskia nopeammin. Kaikki on siis hyvin tällä rintamalla, tai ainakin melkein. Talvirenkaat on vielä vaihdettava, nastarenkaiden rapina alkaa jo kyllästyttää. Tosin muutama aamu sitten tienpinta oli vielä jäinen ja aamuruuhkassa huomasi, mikä auto liukasteli kesäkumeillaan.

Eräs taloyhtiömme asukki ahkeroi yhtenä iltana pihallamme renkaidenvaihdossa. Hänen iso Opelinsa keikkui kivasti huteran tunkin varassa. Operaatio vaati tekijältään varmasti ähinää, puhinaa ja kiroiluakin, asukki kun on hieman normaalia pulskempi. Ja rengaspultitkin olivat tietysti tiukassa. Kun tulin kotiin parin tunnin iltalenkiltäni, ihmettelin, mitä renkaanvaihtaja etsii pihaltamme. Kas, yksi pultti oli vierinyt hukkaan, neljä muuta olivat siistissä rivissä pölykapselin päällä. Ehkä hän löysi kadottamansa, koska hän häipyi seuraavana aamuna Opelillaan töihin.

Ikkunanpesu on toinen kevään riemuhomma. Pesen omat ikkunani lähempänä vappua, koska viime keväänä sorruin omaan tyhmyyteeni. Tosin eräs toinen taloyhtiömme asukki kiirehti ja pesi ikkunansa heti pääsiäisen jälkeen. Pian hän huomaa tehneensä virheen. Asfalttipihamme on puhdistettu jo isommista kivistä, joita oli kertynyt talven aikana melkoinen läjä. Kiinteistöhuollon tiedotteen mukaan pihamme pestään ja puhdistetaan viikkoa ennen vappua. Jos pesuoperaatio on yhtään samanlainen kuin vuosi sitten, niin pöly tulee olemaan melkoinen. Ikkunoita ei siis kannata vielä pestä.

Keväällä ilmestyy liikenteeseen kolme uutta ryhmää, jotka huomaat yhtäkkiä: hölkkääjät, pyöräilijät ja mopoilijat. Ne ilmestyvät kuin tyhjästä, niitä on joka paikassa. Talvella heihin ei kiinnitä huomiota, keväällä he ovat kuin laitumelle pääsevät hevoset. Joku heistä on aina tielläsi tai törttöilee muuten vain haitaten sinun omaa kulkemistasi.

Vaatteilla leikkiminen on yksi kevään riemuista. Olet varmaan joskus kokenut saman. Mikä on oikea vaate kevätilmaan? Välillä vaatteita on liikaa ja välillä liian vähän, mikään vaihtoehto ei tunnu hyvältä. Kun ulkoilet, niin joko sinulla on kylmä tai liian kuuma. Lähdin eräänä aamuna uimareissulleni pyörällä, ulkona oli pieni pakkanen. Pukeuduin omasta mielestäni järkevästi. Uinnin jälkeen piipahdin asioilla ja ruokakaupassa. Olen uinut ikäni, joten luulen tietäväni sen vaikutukset. Olin väärässä. Jälkihiki puski päälleni heti ensimmäisessä virastossa, vaikka olin riisunut päällysvaatteeni. Ruokakauppa oli toinen koetinkivi, jotenkin tunsin kassajonossa, kuin jälkihikeni jatkui. Ulkona paistoi aurinko, kun lähdin kotimatkalleni. Reppu on kätevä pyöräillessä, mutta epämukava kahden maitopurkin ja appelsiinipussin kanssa auringonpaisteessa. Uimavaatteeni olivat onneksi eri kassissa ohjaustangolla. Kieltämättä oli hiestä märkä kotioven avautuessa.

Puutarha saa osakseen huomiota keväisin. Aina löytyy jotain haravoitavaa, leikkuuta, istutusta ja siivoamista. Kesämökkini ruohonleikkuri on jo valmiina uutta sesonkiaan varten. Sahat, kirveet ja vesurit suorastaan kirkuvat jo talvella kaatuneiden puiden ja risukkojen luokse. Istutuspurkit seisovat olohuoneeni ikkunanlaudalla rivissä kuin tinasotilaat, vielä niissä ei näy eloa.

Kevään suurin hupi on luonnon tarkkailu. En ole mikään fanaattinen lintubongari, katselen niitä omaksi huvikseni, mutta nautin siitä. Yhtäkkiä luonto on täynnä ääniä kun linnut laulavat kilpaa. Pihapiirini oravat ovat jo ottaneet esille kevättakkinsa, parkkipaikallamme aamuisin vieraileva jänis vielä miettii, koska sen turkki on sekoitus valkoista, harmaata ja ruskeaa. Muurahainen on varma kevään merkki, se taapersi vikkelästi saunankuistilla kuten viime keväänäkin.