Tiedätkö, mikä on Bombus? Se on uusi vuokralaiseni, joka ei maksa vuokraa oleskelustaan. Sen nimi on Kirsi ja viettää paljon aikaansa parvekkeellani. Se ilmestyy heti kun auringon säteet osuvat parvekkeelleni eli noin puolenpäivän jälkeen. Se jatkaa puuhasteluaan iltamyöhään.

Sanotaan, että ihminen kutsuu nimellä itselleen tärkeitä asioita, esineitä ym. Minä kuulun tähän joukkoon. Kirsi on lihava kimalainen, joka viettää aikaansa parvekkeeni kukkaistutuksissa. Se ei häiritse minua. Sen elelyä on kiva seurata. Jos sitä ei näy, saatan huolestua.

Parvekkeeni mattokoukussa riippuu värikäs amppeli-istutus. Se on Kirsin aloituspysäkki, jota se kiertelee ja haistelee. Sitten Kirsi lentää pois palaten taas hetken päästä uudestaan. Nyt se suuntaa parvekkeen keskiosaan, jossa on kaksi äitini kasvattamaa punaista pelargoniaa pienellä pöydällä. Ne ovat Kirsille välipala.  Ilta-aurinko paistaa parvekkeeni toiseen päähän, seinäkoukussa roikkuu pieni amppeli. Se on Kirsin iltapala.

Kimalainen on viisas. Se tietää, ettei parvekkeelleni kannata rakentaa pesää. Muutama vuosi sitten ihmettelin, miksi parvekkeellani lentää paljon mehiläisiä. Seurasin heidän touhujaan pari päivää, kunnes keksin niiden pesäpaikan mattokoukun juuresta, pienen suojapellin alta. Niiden lystinpito loppui lyhyeen, koska myrkytin pesän. Sen jälkeen yksikään Maija mehiläinen ei ole parvekkeellani uskaltanut näyttäytyä. Kimalainen sen sijaa rakentaa pesänsä vanhaan onkaloon, kuten hiiren tai myyrän koloon. Erään tuttavani mukaan kimalaiset eivät pesi kiviseinillä vuoratuille parvekkeille tai sieltä löytyviin koloihin. Lohduttava tieto!

Kirsi kimalaisella on myös ystävä. Nyt parina iltana amppeli-istutukseni on vetänyt puoleensa Pertsaa, joka on tavallinen sitruunaperhonen. Ihmettelen vain, miksi Pertsa tulee näinkin korkealle, sillä parvekkeeni on kolmannessa kerroksessa. Tavallisesti perhonen liihottaa maan tasalla.

Ai mistä tulee nimi Kirsi? Tuttavani istui parvekkeellani ja katseli kimalaisen menoa. Hänen mukaansa kimalainen kaahasi kuin Kimi Räikkönen. Ristimme vuokralaiseni ensin Kimiksi. Sitten minulle selvisi, että kimalaisilla vain pesän naaraat eli työläiset keräävät yhdyskunnalle ravintoa eli lentävät kukasta kukkaan. Tämän valaisevan tiedon perusteella Kimistä tuli Kirsi. Jos on kerta Maija mehiläinen, niin on myös Kirsi kimalainen.

Mainittakoon, että Kimi kimalaisella ei ole ravinnon keruuseen soveltuvia ruumiinosia, joten ne eivät osallistu yhdyskunnan ruokkimiseen vaan keskittyvät ”siihen toiseen hommaan”.