Muutaman viikon kuluttua vuosi vaihtuu jälleen ja aloitamme uuden vuoden uusine haasteineen. Kuulutko sinä ihmisiin, jotka päättävät aloittaa uuden vuoden tehokkaalla kuntokuurilla? Olet jo varmaan monena vuonna aloittanut jonkin täysin uuden kuntomuodon, kunnes ensimmäisten rasituskipujen jälkeen luovut koko touhusta. Tai venyykö kaapissasi ihmeellinen kuntoiluväline, jonka käyttö jäi muutamaan kertaan?

Ei hätää, sillä kuulin tänään radiosta, mikä on tulevan vuoden uusin kuntoiluinnostus. Se on konttaus ja se on jo käytössä Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Konttaus kuulemma kehittää lihaksia ja kasvattaa siten voimaa. Samoin se aktivoi keskivartalon lihaksia, tehokkaasti tehtynä se myös laihduttaa. Konttaus motivoi keskushermostoa eli sen avulla ihmiset voisivat ”nollata käyttöjärjestelmänsä” tavalla, jonka he jo tuntevat ja jota he ovat käyttäneet aikaisemmin elämässään. Konttaamisen eduista ei ole valitettavasti yhtäkään tieteellistä tutkimusta, mutta ainakaan polvikipuisille se ei sovi.

Konttaaminen ei vaadi erikoisruokavaliota eikä kalliita kuntoilulaitteita tai kuntosalien jäsenkortteja. Siinä pärjää syntymässä saaduilla avuilla. Konttaus on helppo lisätä kuntoilurutiineihinsa ja sitä voi tehdä monella tavalla. Voit kontata kuten taapero ainakin tai voit vaikeuttaa liikettä lisäämällä lankutukseen liikkeen. Kokeilkaapa muuten lisätä lankutukseen liike, ei kovin helppoa. Mikähän kuntosali ottaa konttauksen ohjelmistoonsa, varmaan sellainenkin tulee vielä eteen? Konttausjumppaa vetäisi tietenkin laillistettu konttausohjaaja.

Kuntoiluhan vaatii tietenkin oikeanlaiset vaatteet. Vähän aikaa sitten Suomen vaatekaupoista sai ostaa aikuisten potkupukuja ja -haalareita. Ne olivat tarkoitettu sohvalla löhöilyyn ja kivoiksi kotiasuiksi. Minulla on potkupuku, tosin se on jossain vaatekaapin perukoilla, koska se on talvipakkasilla erinomainen välivaate päällysvaatteiden alle. Nyt potkupuvulleni löytyi siis ihan oikea käyttötarkoitus: uusi jumppavaate kotikonttailuun, mikseipä salillekin.

Kannattaa muuten olla kerrankin ajoissa liikkeellä. Nyt on hyvä aika harjoitella konttaamista, jotta vuoden vaihteessa pääsee jumppakerhossa edistyneimpien konttausryhmään. Harjoittelun voi aloittaa pikkujouluista. Mikä onkaan mukavampaa kuin kontata firman kemuista kotiin ihan kuntoilutarkoituksessa? Naapuri on kateudesta vihreä, kun kerrot hänelle kontanneesi kotiin, vain polvivaivaiset juhlijat tyytyvät taksiin. Jo tänä iltana voit tehdä ensimmäiset konttausharjoituksesi. Konttaa jääkaapin ja television väliä ja käy katsomassa, palaako jääkaapissasi vielä valo.

Radion uutisessa ei muuten kerrottu konttauksen haittavaikutuksista. Kuinkahan kauan kestää, että polvet menevät mustelmille tai niin sanotusti ruvelle? Mutta pienet mustelmat polvissa tuskin haittaavat ketään, nythän on pimeä vuodenaika eikä kukaan tarkoituksella kulje shortseissa tai minihameessa. Ensi kesänä varmaan jossain päin maatamme järjestetään konttauskisat, kannattaa aloittaa harjoittelu siis ajoissa muuten voi jäädä alkueriin.