Kevät innostaa ihmiset liikkumaan. Hölkkääjät ilmestyvät kuin tyhjästä tienvarsille ja polkupyörät kaivetaan talvivarastosta esiin. Ruuhka-aikaan liikkujia on moneen lähtöön: normi-kävelijät, sauvakävelijät, hölkkääjät, juoksijat ja pyöräilijät lisäksi lastenvaunujen kanssa liikkujat sekä pyöräilemään opettelevat pikkulapset, koiranulkoiluttajia unohtamatta. Kaikki nämä käyttävät pahimmillaan samoja väyliä. Kuka väistää missäkin tilanteessa on yleisin kysymys liikkujien ruuhka-aikaan?

Ulkoliikunta vaatii myös hyvät varusteet. Yleensä ulkoilijoilla on päällään kahiseva tuulipuku ja lenkkikengät. Pyöräilijöillä on joko vartalonmyötäinen pyöräilyasu tai sitten ihan normaalit ulkoiluvaatteet. Kauppaan pyöräilijöillä vaatetukseksi riittävät pelkät farkut ja kevyttoppatakki. Viisas pyöräilijä suojaa päänsä pyöräilykypärällä, joita on monenlaisia.

Oletteko koskaan huomanneet, mikä hauskuus liittyy pyöräilykypärän käyttöön? Suurin osa käyttää kypärää myös sisätiloissa. Jotkut osaavat ottaa sen päästä ja jättää polkupyöränsä läheisyyteen tai kuljettavat sitä kädessään. Mutta aina törmää niihin, jotka pitävät kypärää päässään ollessaan sisällä. Ruokakauppaan tullessa kypärä jätetään päähän ja kauppa kierretään ostoskärryjä täyttäessä. Eikö sen kypärän voisi ottaa päästään ja laittaa sen ostoskärryihin? Eikö kypärä päässä tule kuuma kauppaa kierrellessä? Pelkäävätkö nämä kypäräpäiset ihmiset, että maailma putoaa niskaan sisällä ollessa? Oman kokemukseni mukaan katosta tippuu harvoin mitään sisällä olijoiden niskaan.

Kypäräpäisiä on kahdenlaisia. Normaalisti iäkkäämpi pyöräilijä pitää kypärää päässään sisällä, no ehkä kypärän riisuminen vaatii kehittyneempää motoriikkaa ja kypärähän voidaan varastaa ostoskärryistä. Kilpapyöräilyä leikkivät miehet ovat toinen ryhmä. Heidän kypäränsä sointuu yleensä pyöräilyasuun ja kypärä on virtaviivaisempi kuin iäkkäimmillä kollegoilla. Onko niin, että viimeisen muodin mukainen pyöräilykypärä on vaikeampi ottaa päästä pois? Kerran kun kypärä on painettu päähän, niin pysykööt se päässä sisätiloissakin. Ehkäpä kyseessä onkin huomionhakemista.

Pyöräilykypärä ei ole pakollinen suojavaruste, vaikka se onkin todella tarpeellinen. Suomen tieliikennelain suositusluontoisen pykälän mukaan pyörällä ajettaessa on käytettävä kypärää. Koska kyseessä on suositus, käyttämättömyydestä ei rangaista. Voisiko tuohon suositukseen lisätä pienen ohjeen, että sisällä ollessa pyöräilykypärää ei tarvitse pitää päässä vaan sen voi huoletta riisua?

Jatketaanpa hiukan pyöräilykypärästä. Pyöräilykilpailuissa kypärä on pakollinen. Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja muutamassa Kanadan ja Yhdysvaltojen osavaltiossa kypärän käyttö on pakollista. Käyttämättömyydestä saa sakot. Israelissa käyttöpakosta luovuttiin parin kokeiluvuoden jälkeen. Alankomaissa, missä on eniten pyöräilijöitä asukaslukua kohti koko maailmassa, pyöräilykypärän käyttö ei ole pakollista, ja vain yksi tuhannesta pyöräilijästä käyttää sitä.

Mutta, jos käytät pyöräilykypärää, niin älä pidä sitä päässäsi sisätiloissa. Riisu se. Viikon hauskin näky sattui eilen autoliikkeen kahvitarjoilussa. Iso joukko meitä ”kanta-asiakkaita” oli kokoontunut kuulemaan uusien autojen esittelyjä ja nauttimaan pullakahvit. Oli kyllä huvittavaa seurata sitä keski-ikäistä miestä, joka piti virtaviivaista kypärää päässään koko puolitoistatuntisen esittelyn ajan. Hän jopa koeistui yhden uuden auton kypärä päässään. Jospa hän suojasi itseään autokuumeelta?