Istun kesämökkini tuvassa takkatulen loimussa. En ole käynyt täällä lähes kahteen viikkoon ja mökki on ollut sen aikaa ilman lämpöjä. Sisälämpömittari näytti reilua kymmentä astetta, kun saavuin tänne iltapäivällä. Ulkona on pieni pakkanen, joten sisään tullessani takkaan piti saada tuli lämpöä tuomaan. Sitten sähköt päälle ja sen jälkeen vasta tyhjensin autoni peräkontin. Nostin viikonlopun ruokatavarat jääkaappiin ja muut tuomiset lämpenevään tupaan. Nyt mökki tuntuu jo lämpimältä, en enää tarvitse toppatakkia sisällä puuhatessani.

Mökille lähtiessäni kävin samalla ruokamarketissa. Tunnelma oli kuin maailmanlopun edellä vaikka oli vasta alkuiltapäivä. Muutkin olivat lähteneet ruokaostoksille samaan aikaan kanssani. Voi sitä ruokatavaroiden paljoutta joidenkin ostoskärryissä! Huomenna on pyhäpäivä eli suurin osa kaupoista on kiinni, mutta palvelevat asiakkaitaan taas sunnuntaina. Kyllä muutamalla asiakkaalla oli ruokaa yli tarpeensa, no siinäpä syökööt itsensä ähkyyn pyhäinpäivää viettäessään.

Olen ihmetellyt yhtä asiaa ruokaostoksilla käydessäni. Miksi hirveän moni asiakas ostaa isoja vesipulloja, eikö kraanasta tule raikkaampaa ja parempaa vettä, onko tämä jokin muoti-ilmiö? Luultavasti minun ei pidäkään ymmärtää vesipullojen hamstrausta. Muutama vuosi sitten taloyhtiössämme tehtiin putkiremontti, työtä tehtiin yleensä päivällä, jolloin asukkaat olivat omissa töissään. Tällöin urakoitsija kehotti varaamaan käyttövettä päiväksi, vaikka periaatteessa illalla vesi tuli ja meni normaalisti. Yhtenä päivänä työ kestikin odotettua kauemmin, olin varannut itselleni neljän litran kanisterin ruoka- ja käyttövedeksi. Kieltämättä vesi alkoi maistua ihmeelliseltä illan kuluessa, jopa tee maistui muoviselta. Miltähän kaupasta ostettu vesipulloarsenaali maistuukaan halloween-viikonlopun päätteeksi?

Ruokakaupassa kiinnitin huomiota yhteen pariskuntaan; osittain sen vuoksi, koska he olivat pitkän aikaa samoilla hyllyillä ja tiskeillä kuin minäkin. Juomaosastolta ostin mökille sixpackin saunaolutta, myös pariskunta sattui samoille hyllyille. Miehen ostonkärry oli täynnä ruokatarvikkeita, rouvan kärry oli vielä tyhjä, kunnes siihen lastattiin siideriä, olutta ja tietenkin vesipulloja. Pullonpalautusautomaatti -parkaa on kovilla, kun pariskunta palauttaa viikonlopun pullonsa.