Sattuipa tänään hauska juttu bensa-asemalla. Kadun varressa seisovan sähköisen ilmoitustaulun mukaan menovesi oli alennuksessa: autoni käyttämä 98 oktaaninen maksoi vain 1,459 euroa litralta. Kurvasin mittarille, jossa maksu piti suorittaa kassalle. Aloitin tankkaamisen. Jokin välähti silmäkulmassani. Käänsin katseeni ilmoitustaululle, jossa uudeksi hinnaksi olikin tullut 1,559. Hinta niin sanotusti pompahti.

Jatkoin tankkaamistani, kunnes tuli aika sulkea bensatankin korkki. Katsoin mittaria. Siinä oli vielä vanha litrahinta. Lähdin kassalle päin, mutta palasin takaisin hakemaan autoon unohtamaani lompakkoani. Katsahdin samalla mittariin kuin varmistaakseni tankkaamani bensan määrän. Mittarissa olikin jo uusi hinta.

Pienellä jännityksellä menin kassalle, minkähän litrahinnan kassakone löytää bensalleni. Olin jo valmis esittämään valituksen huijauksesta, sillä oikeustajuni mukaan tankkauksen alussa ja lopussa pitäisi olla samat hinnat. Tekopirteä kassatyttö oli valmiina rahastamaan. Mainitsin hänelle asiasta, tyttö pyöritteli silmiään tietämättömänä. Hänen mielestään minun pitää maksaa kalleimman litrahinnan mukaan.

Kassakone oli jäänyt ajastaan jälkeen, sillä litrahinta ei ollut ennättänyt päivittyä kassajärjestelmään. Bensani maksoi siis 1,459 euroa litralta ja alennuskorttini alensi sitä vielä huikeat 0,02 senttiä litralta. Mitenkähän bensa-asema olisi reagoinut, jos minulta olisikin vaadittu kalliimpi hinta valituksistani huolimatta?

Onkohan kadunvarren hintataulussa jokin ajastin ja minkä vuoksi hinta vaihtui kesken tankkaukseni? Muita bensan ostajia asemalla ei ollut, kahvittelijoita sitä enemmänkin. Hinnannousu taisi olla sidoksissa alkavaan lounastaukoon, sillä kaarsin tankille 10:30. Koska bensa-asema on suosittu lounaspaikka, niin varmaan ruokailijoista joku ostaa samalla kulkupeliinsä myös menovettäkin. Sesonki- ja ruuhka-aikaan hinta voi olla korkeampi, vai? Tälle ajatukselleni on toinen peruste, jonka huomasin nyt illalla siitä ohi ajaessani. Bensa-asema sijaitsee erittäin lähellä isoa ruokakauppaa ja nyt litrahinta oli jo 1,589. Ja varmasti joku kaupassa kävijä ostaa samalla reissulla myös bensansa. Voittoahan kertyy bensakauppiaalle.

Itse ostin vain 20 litraa, joten erotus halvemman ja kalliimman hinnan välillä jää suhteellisen pieneksi. Mutta jos lounasaikaan bensanostoon sattuukin työkone, bussi tai kuorma-auto, jotka tarvitsevat tankkiinsa täytettä, niin erotushan on jo ruhtinaallinen. Bensakauppias kiittää ja tankkaaja maksaa, koska yleensähän bensa on samoissa hinnoissa myös muissa lähiseudun asemilla. Miten kassatyttö olisi reagoinut, jos minun sijassani tankkaajana olisikin ollut vaikkapa sata litraa ostanut asiakas, joka olisi valittanut kesken tankkauksen nousseesta litrahinnastaan?

Jos ajatusleikkiä jatketaan eteenpäin, niin voiko bensalla olla kolme eri litrahintaa: ilmoitustaulussa, tankissa ja kassakoneessa olisikin eri hinnat, koska hinnat eivät ole ehtineet synkronisoitua keskenään?