Vielä muutama päivä ja saamme avata joulukalentereistamme ensimmäisen luukun. Odotamme pienoisella jännityksellä, mitähän luukun takaa paljastuu. Tuleeko millainen suklaa vai millainen kuva?

Ruokakaupassa katsoin joulukalenteritarjontaa, joka näyttää vuosi vuodelta kasvavan. Pääasiassa kalenterit ovat suklaata sisältäviä, joidenkin sisällä saattaa olla jopa pieni lelu. Sen sijaan pelkät jouluisia kuvia sisältävät kalenterit ovat selvästi vähemmistönä. Nehän maksavat vain puolet suklaakalenterista, joten kaupan kannalta ei liene taloudellista myydä monen sortin kuvakalentereita. Yhden sortin kuvakalenteri riittäköön, sen sijaan suklaakalentereita pitää olla myytävänä monta erilaista.

Kaupasta tultuani jäin pähkäilemään kahta seikkaa. Mitä tapahtuu myymättä jääneille joulukalentereille ja mihin asti niitä saa myydä? Onko jossain olemassa joulukalentereiden hautausmaa? Kuinka paljon suklaata meneekään hukkaan, kun kaikkia suklaakalentereita ei saada myytyä? Tai säästetäänköhän myymättä jääneet seuraavaksi jouluksi? Liian monta kysymystä, joihin vastauksen tietänee kauppias tai kalentereiden valmistaja.

Toinen mieltäni askarruttava seikka liittyy ajatukseeni ”joulukalenteri nurinpäin”. Tuliterässä joulukalenterissani on kaunis jouluinen kuva, josta sitten avaan luukun kerrallaan, kunnes vihdoin tulee aattoaamu. Jäljelle jää 24-reikäinen muka-jouluinen kuva, joka ei ole yhtenäinen. Mutta voisiko joulukalenterin tehdä toisinpäin? Tuliterä kalenteri olisikin täysin yksivärinen, joka päivä pitäisi raaputtaa määrätty ja numeroitu alue, jonka alta paljastuisi osa piilokuvasta. Aattoaamuna, kun olisin raaputtanut kaikki 24 aluetta, niin minulla olisi iso, hieno ja täydellinen joulun piilokuva ratkaistuna. Aaton jälkeen joulunaikahan jatkuu vielä parisen viikkoa, joten joulukalenterista paljastunut piilokuva pitäisi joulun vielä mielessä ihan kirjaimellisestikin.

Ehdottaisin vuoden 2015 joulukalentereiksi kolmenlaisia kalentereita: perinteinen suklaakalenteri, perinteinen kuvakalenteri ja piilokuvakalenteri sitä haluaville. Olisikohan tuossa markkinarakoa ja mitenkähän valmistus sujuisi? Niin no, sitten ovat nämä kotiaskartelijat, jotka omin pikku kätösin askartelevat mieleisensä joulukalenterin itse. Itse tehty on kieltämättä paras kalenteri.