Eilen kirjoitin pienen statusraportin lauantain pikkujouluistamme. Minun oli tänään pakko mennä toimistolle koska pari palaveria piti hoitaa ihan kasvotusten. Toki pientä uteliaisuuttakin olin itsessäni havaitsevinani, pitihän aamukahvilla kerrata pikkujoulujemme parhaimmat hetket. Toimistolla tänään olleet olivat kaikki kemuissamme mutta jokainen suhtautui menneeseen eri tavoin.

Ilopilleri oli hyvällä tuulella koko päivän. Häntä eivät yhdet kemut häirinneet, hoiti ne ns. rutiinilla tai pakkopullana. Hän naureskeli sattumuksille ja suunnitteli jo täyttä vauhtia seuraavia bileitämme. Hän ei muistellut eikä kerrannut lauantai-illan tapahtumia. Keskittyi töihinsä ja kuunteli puolella korvallaan muiden selostuksia mutta hänen läsnäolonsa aisti koko ajan. Häntä ei yhdet pikkujoulut hetkauta suuntaan eikä toiseen.

Ilopillerin vastakohta on möksöttäjä joka oli koko työpäivän kuin myrsky olisi ollut vasta tänään. Liekö hän saanut kotonaan pientä palautetta kotiintulostaan ja eilisestä huonosta olostaan? Työyhteisössä hän taisi miettiä, tuliko mokattua pahastikin ja menikö juomatarjoilu liiankin hyvin päähän.

Jokaisessa työyhteisössä on hölöttäjä. Hän on työkaveri joka tietää tarkasti tapahtumien kulun, kuka tanssi kenenkin kanssa ja kuka lähti mihinkin aikaan. Hölöttäjä toistaa juttujaan jokaiselle vastaantulijalle, joskus jopa kahteen kertaan. Joskus hän sortuu henkilökohtaisuuksiin vaikka tarkoittaakin letkautuksensa enemmän leikinlaskuksi tai vitsiksi.

Tarkkailija on mielenkiintoinen tyyppi. Hän miettii tarkoin kysymyksiään ja vastauksiaan mutta suun avatessaan hän tokaisee jotain järkevää ja perusteltua. Hän ei juuri kerro omista seikkailuistaan mutta toisaalta nauttii muiden kommelluksista. Hän ei ole vahingoniloinen sillä hän on yleensä työyhteisön tukiranka, johon muut työkaverit nojaavat tukea etsiessään. Tarkkailija on hyvä kuuntelija, hän on työyhteisön järki ja äly samassa paketissa. Tunteeton hän ei kuitenkaan ole.

Onneksi työyhteisössämme on monenlaisia ihmisiä. He kaikki ovat tarpeellisia, ammattinsa hyvin osaavia ja rehellisiä sekä luotettavia työkavereita. Tämä havaittiin heti aamukahvin jälkeen palatessamme työpisteillemme, sillä saimme työhön liittyvän ei-niin-positiivisen-sähköpostin pääkonttoristamme. Kummasti yksi sähköpostiviesti yhdisti toimistomme väen yhteisen periaatteen taakse. Seisomme siis kaikkii samalla viivalla toisiamme tukien.