Eilen oli Tanskan toinen kansallispäivä, se toinen on huhtikuun 16. päivä. Mutta tänäänpä juhliikin Ruotsi kansallispäiväänsä. Tänä päivänä 1523 Kustaa Vaasa kruunattiin Ruotsin kuninkaaksi. Onnea tanskalaisille ja ruotsalaisille.

Tänään on myös Kustaan päivä mikä on ollut entisaikaan merkittävä päivä. Varsinaissuomalaiset lapset saivat tänään riisua kengät koko kesäksi. Tänään aloitettiin myös uimakausi ja siemenperunat pantiin maahan. Kaiken kaikkiaan Kustaan päivä merkitsi säässä taitekohtaa parempaan.

Voiko sää muuttua vielä paremmaksi? En panisi pahakseni vaikka sää olisi tällainen koko kesän. Olen mökkilaiturilla, lämpötila huitelee lähempänä 30 astetta, järvi on lähes tyyni eikä minulla ole edes kuuma. Olen odottanut tätä kauan. Ilmassa leijailee männyn, tuomen, pihlajan ja syreenin voimakkaita tuoksuja. Taustalla kuuluu naapurilintujen ääniä ja mikä parasta hyttyset eivät ole vielä hyökänneet kimppuuni.

Olin murrosikäisenä kesätöissä maatilalla ja kerran juuri tänä päivänä maassa oli pienoinen lumipeite, kun aamulla aloitimme työt. Loppukesää en enää muista, mutta kesäkuun kuudes jäi lähtemättömästi mieleeni.