En muista, mistä lehdestä luin tämän viikon mielenkiintoisimmasta kyselystä. Miten kassahenkilön tulee vastata, jos ja kun asiakas maksaa ostoksensa käteisellä? Jos ostos maksaa esimerkiksi 11 euroa ja asiakas antaa kaksikymppisen, missä järjestyksessä vaihtorahat ja kassakuitti tulisi antaa asiakkaalle takaisin? Annetaanko ensin seteli, kassakuitti ja kolikot vai kolikot, kassakuitti ja seteli? Mielenkiintoinen ongelma, joten olen testannut sitä kuluvan viikon aikana kaupassa käydessäni.

Yleisin tapa tuntuu olevan seteli, kuitti ja viimeiseksi kolikot. Tällöin kolikot voidaan kipata helposti kukkaroon ja sen jälkeen seteli voidaan laittaa sille kuuluvaan lokeroon. Kolikot toimivat myös setelin ja kuitin painona, koska yleensähän maksamisen jälkeen asiakas siirtyy kassaluiskan päätyyn pakkaamaan ostoksiaan vaihtorahat kämmenellään.

Kahdessa testiliikkeessäni kolikot annettiin ensin kämmenen pohjalle ja sitten seteli sekä kuitti. Toisessa liikkeessä seteli ja kuitti valahtivat lattialle heti kun siirryin kassanpäätyyn. Toisessa liikkeessä osasin jo sulkea kämmeneni ennen päätyyn siirtymistäni. Tällöinkin siirsin setelin ja kuitin erilleen ennen kuin kippasin kolikot niille varattuun paikkaan ja vasta sen jälkeen setelin kukkarooni. Kassakuitin laitan joko suoraan roskiin tai kauppakassiini. Oman testitulokseni perusteella kaikkein käytännöllisintä on antaa ensin seteli, kuitti ja kolikot paperien päälle.

Sitten toinen asia, joka kylläkin liittyy ostoksilla käyntiin. Miska Rantanen on toimittanut kaksi hauskaa kirjaa ”Kukkiva syyspervo ruukussa” ja uusimpana ”Kaikki ranteet auki”. Kirjoissa on kuvina kirjallisen viestinnän tähtihetkiä eli kun jotain on kirjoitettu joko liian epäselvästi tai väärin. Jo kirjojen lukeminen tai kuvien katsominen saa hymyn lukijan kasvoille, eikö kukaan oikolue asiakkaille tarkoitettuja mainoksia vai tekevätkö mainostajat virheensä tahallaan.

Kun testasin tällä viikolla, missä järjestyksessä saan vaihtorahani, hoksasin yhdessä testiliikkeeni mainoksessa melkoisen kielikukkasen. Isoissa ruokakaupoissa on yleensä grilli, josta saa lämpimiä broilereita ym. päivän lämmintä ruokaa. Grillin päällä on mainos tai ilmoitus, mitä on tarjolla mihinkin hintaan ja mikä grillituote on tarjouksessa. Yhden grillin päällä oli A4-kokoinen kaupanlogolla varustettu mainos, jossa kaupattiin Naapurin Grillattua Kylkeä hintaan 9,90 euroa kilo. Harmi kun kamerani ei sattunut mukaani, ei edes kamerakännykkäni. Arvatkaapa ostinko?