Tänään on Laskiaistiistai. Sää on mitä parhain ulkoiluun, mäenlaskuun ja hiihtoon. Oman hiihtolenkkini tein jo aamulla, kun oli pikkuisen pakkasta. Oli kyllä luistava keli. Tänään on lupa syödä tukevasti, perinteistä hernerokkaa ja laskiaispullia. Hämeessä sanottiin aikoinaan, että ”Laskiaisena syödään mitä Joululta jää: siansorkat ja pää”. Juuri noista aineksistahan valmistetaan oikea hernerokka. Nykyään käytetään hieman eri sian ainesosia.

Huomenna on Tuhkakeskiviikko ja idän ja lännen katoliset aloittavat paastonsa. Tänään rymytään vielä karnevaaleissa, mutta huomenna tahti muuttuu. Tuhkakeskiviikon nimi tulee siitä, että entisaikaan kristityt osoittivat katumusta ripottelemalla tuhkaa päälleen. Paastonaika onkin katumuksen ja ripittäytymisen aikaa. Paaston alettua lihaa saa syödä seuraavan kerran vasta Pääsiäisenä. Radion täti sanoi aamulla, että sunnuntaita ei lasketa paastopäiväksi eli paastoviikko on kuusipäiväinen. Tuhkakeskiviikosta on Pääsiäiseen 40 paastopäivää ja pikainen laskutoimitus kertoo asian olevan näin, koska sunnuntaita ei lasketa.

Vaikka en ole erityisemmin uskonnollinen ihminen, ajattelin kerrankin kokeilla lihatonta ruokavaliota Pääsiäiseen saakka. Äkkiseltään ajatus tuntuu houkuttelevalta ja jopa helpolta. Aamupalalta jätän leikkeleet pois, saunamakkaraa en syö, en keitä lihakeittoa enkä paista pihvejä. Samaan kieltolistaani voisin lisätä iltapullan, kun se tulee syötyä iltateen tai – kahvin kera joka ilta. Aamupullan pidän edelleen pakollisena.

Mainittakoon, että en aloita lihatonta paastoani uskonnollisten tai terveydellisten syiden vuoksi. Teen sen ihan huvin vuoksi. Jos retkahdan, niin sitten retkahdan ja kunnolla. Joten tänä iltana voin kyläpaikassa ottaa vielä yhden, laskiaispullan meinaan.