Radiossa puhuttiin aamulla Venezuelasta, tuosta Etelä-Amerikassa sijaitsevasta öljyntuottajasta. Aloin miettiä, mitä tiedän tuosta latinomaasta. Se on pinta-alaltaan ja väkiluvultaan Suomea isompi ja itsenäisenä valtiona maatamme vanhempi. Venezuela itsenäistyi jo 1830, lähes sata vuotta meitä ennen. En tiedä yhtään venezuelalaista urheilusankaria tai julkimoa. Tiedän vain, että Miss Venezuela pärjää kansainvälisissä kauneuskilpailuissa skandinaavista sisartaan paremmin, leikeltynä tai ilman.

Radion toimittajan mukaan Venezuelassa on paha talouslama, koska öljytulot ovat romahtaneet raakaöljyn halvan hinnan vuoksi. Maassa kuulemma on vallalla protestimieliala valtaapitäviä kohtaan, koska nämä eivät ole kyenneet huolehtimaan kansalaisten perustarpeista. Nyt maassa on toinenkin ongelma, nimittäin sähköpula. Venezuelan tärkein vesivoimala seisoo toimettomana, sillä maata koettelee pahin kuivuus miesmuistiin, joten vesivoimalaan ei riitä vettä.

Mutta Venezuelan hallitus on keksinyt keinot selviytyä. Muutama päivä sitten radiossa kerrottiin, kuinka hallitus oli pyytänyt maan naisia välttämään turhaa hiustenkuivaajien käyttöä. Siinähän säästyy sähköä. Vähän aikaa sitten itse presidentti oli ilmoittanut, että perjantait olisivat vapaapäiviä, pidennetty viikonloppu siis. Maan viimeisin uudistus on käsky, jonka mukaan työviikko lyhennettäisiin kaksipäiväiseksi. Uudistus koskisi vain julkisen alan työpaikkoja ja työajan leikkaus ei vähentäisi palkkoja. Kokeilu olisi voimassa kaksi seuraavaa viikkoa. Kaiken uudistusintoilun takana on kuivuudesta johtuva sähköpula.

Näin maallikosta tuntuu, että Venezuela menee metrin eteenpäin mutta samalla kaksi metriä taaksepäin. Jos ja kun maan sähköntuotanto on riippuvainen yhdestä vesivoimalasta, niin eikö sähköä voisi ostaa naapurimaista? Tuskin, koska maassa on talouslama. Kun rahaa ei ole, millä maksat naapurista tulevan sähkölaskun?

Millainenhan on venezuelalainen sähkölasku? Oma sähkölaskuni tuntuu aina olevan jotenkin väärin ja vaikeasti luettava. Pahimmassa tapauksessa sähkövero on suurempi kuin itse sähkönkulutus, eri vuorokauden aikoina on eri sähkötaksa ja joskus jopa laskuun on merkitty jokin alennuskin. Miksi sähköllä ei voisi olla omaa Happy Houria?