Aamuni alkoi reippaalla hölkällä pururadalla. Yhdeksän kilometrin matkalle mahtui monenlaista vastaantulijaa, tämä on kirje heille.

Hei Sinä Typykkä, jolla oli aniliininpunainen ulkoilupuku ja kuulokkeet korvilla. Tiesitkö, että pururadalla ei saa pitää koiria irrallaan? Pururadalla on kilometrin välein virallisia kehotuksia pitää koira kytkettynä. Jos haluat pitää koiraasi irrallaan, menisitkö lähistön aidatulle koirakentälle? Siellä on koirallesi tarjolla kunnon aktiviteettejä ja temppuratoja. Koirakenttä on noin kilometri eteenpäin siitä, missä Sinä tänään ulkoilutit karvakuonoasi. Sinne on myös opastus heti sen mutkan jälkeen. Yritä ymmärtää, että vapaana juokseva ja alituisesti haukkuva iso susikoirasi on uhka meille tavallisille ulkoilijoille. Onneksi koirasi mielenkiinto kohdistui sauvakävelevään naiskaksikkoon eikä minuun, minun tuurillani koirasi olisi muuten syöksynyt suoraan pohkeeseeni. Naiskaksikko taisi mainita Sinulle irrallaan olevasta koirastasi, mutta jatkoit vain muina naisina matkaasi vähääkään kanssaliikkujista välittämättä. Tiesitkö edes, missä koirasi milloinkin juoksenteli?

Hei Sinä Jänis, joka pompit iloisesti minua vastaan vähän ennen pururadan puolta väliä. Eikö olisi jo aika vaihtaa turkin väriä? Olit kieltämättä aika hassun näköinen vaaleassa turkissasi keskellä tummaa peltoaukeaa. Meidän pihan oravatkin ovat jo muuttaneet vaatetustaan hieman kesäisemmäksi, miksi Sinä et ole. Sitten pieni varoituksen sananen sinulle Jänis. Pysy pois sieltä peltoaukealta, sillä palstaviljelijät valtaavat sen pian ja he eivät varmasti pidä seurastasi. Toiseksi Jänis, sen peltoaukeaman yläpuolella liihottelee silloin tällöin haukka etsien syötävää, ole siis varovainen. Äläkä missään nimessä edes yritä mennä siihen lähistön sillalle, siellä menee autotie.

Hei Sinä Toinen Hölkkääjä, joka tulit minua vastaan noin kuuden kilometrin kohdalla. Sinulla oli keltainen juoksutakki, juoksupanta ja tummat juoksulasit päässäsi. Tervehdit minua iloisesti kohdatessamme vieläpä etunimelläni. Minä vastasin tervehdykseesi. Olen pahoillani, mutta en saa päähäni, kuka Sinä olet. Sinussa oli jotain tuttua. Tummat juoksulasisi kätkivät henkilöllisyytesi täydellisesti. Olen nyt päivän yrittänyt pähkäillä, mistä Sinä tunnet minut, en ole onnistunut tunnistamaan Sinua. Luultavasti olemme tutustuneet muualla kuin pururadalla ja toiset vaatteet päällämme tai sitten olet laihduttanut niin paljon, etten tunnistanut Sinua heti.

Hei Sinä Frisbeegolffaaja, joka puikkelehdit pururadalle sen loppupäässä. Ihan vaan tiedoksesi, että frisbeerata on sen aidan toisella puolella. Teillä ei pitäisi olla asiaa pururadan puolelle jo turvallisuudenkin vuoksi. Ajattelitko, kuinka vaarallisesti Sinä tänään heittelit liitokiekkojasi pururadan ruuhkaisimman paikan yli kohti frisbeeradan neljättä koria? Lähestymisesi oli täysin väärä, kuten varmaan huomasitkin, kun heittosi pysähtyivät aidan viereiseen pusikkoon. Neljättä koria lähestytään vastakkaisesta suunnasta, ei sieltä mistä Sinä tänään yritit. Jos minä selvitin viikko sitten neljännen väylän kolmella heitolla, niin Sinulla taisi olla muutama yritys liikaa. Sovitaan, että minulla oli mukanani aloittelijan tuuria, kun heitin neljännen väylän noinkin hyvin.

Hei Sinä Naapurirapun Täti, jonka tavoitin pururadalta palattuani. En voi sanoa Sinulle kuin ”Otan osaa” tai ”Elämä on kovaa”. Minä tiedän tunteesi ja vihasi. Olit ollut yön töissä ja kotiin lähtiessäsi olit huomannut, että polkupyörästäsi oli ”lainattu” venttiili. Olit taluttanut pyörääsi kymmenisen kilometriä takakumi tyhjänä. Eihän kukaan arvaa kuljettaa varaventtiiliä tai korjausvälineitä mukanaan pyöräillessään. Polkupyörähän rikkoontuu yleensä silloin, kun sitä vähiten odottaa tai kun yrität polkea kiireellä seuraavaan paikkaan. Joskus polkupyöräily on kuin avaruustiedettä tai muuten vain polkijan ymmärryksen ulkopuolella. Naapurirapun Täti, toivottavasti sait päivällä nukuttua raskaan yövuorosi jälkeen, vaikka aurinko paistoikin asuntoihimme koko päivän.