Tänään on Lucian päivä ja sen perinteeseen kuuluu Lucia-neito, joka on pukeutunut valkoisiin vaatteisiin, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun ja pitää kädessään kynttilää. Lucia tuo valoa talven pimeyteen. Lucia (latinaksi lux eli valo) on suomennettuna Valotar.

Lucia-juhla tuli Suomeen Högvallan seminaarin kautta Ruotsista 1919. Toki on olemassa tuotakin vanhempia merkintöjä päivän vietosta, mutta pysähtykäämme hetkeksi Högvallan seminaariin, koska sieltä tulee eräs toinenkin jouluinen perinne.

Ruotsinkielinen emäntäkoulu (Högvalla seminarium i huslig ekonomi och husmodersskola) perustettiin alkuun Karjaalle 1908. Tulipalo ja sisällissota keskeyttivät koulun toiminnan, mutta pian perustettiin osakeyhtiö, joka jatkoi koulun toimintaa 1918. Yhdeksän vuotta myöhemmin koulu siirtyi Porvoon maalaiskuntaan, jossa se toimi aina 2000-luvun alkuun saakka.

Yksi seminaarin opettajista oli Runa Melander, joka toi Ruotsista muutakin kuin Lucian päivän vieton. Nimittäin, kun 1919 vietettiin Lucian päivää Helsingin kasvatusopillisessa talouskoulussa, Melander kumppaneineen esitteli piparkakkutalon, Ruotsin tuliainen sekin siis. Siitä lähtien Suomen kodeissa on taiteiltu jos jonkinlaista rakennuskompleksia piparkakkutaikinasta ja temppuiltu sulatetun sokerin tai sokeriveden kanssa. Osa on onnistunut luomaan arkkitehtuurisen kokonaisuuden, mutta on niitäkin, jotka eivät ole saaneet piparkakkutaloaan valmiiksi.

Olen ollut koko viikonlopun kesämökilläni ja meilläkin vietettiin Lucian päivää jo eilen lauantaina, kun saunan jälkeen kahvipöytäämme ilmestyi parisen kymmentä lussekattia. Siis mitä, kysytte varmaan. Lussekatt on ruotsia ja tarkoittaa Lucia-pullaa, joita on leivottu Saksassa jo 1600-luvulla. Alun perin niillä ei ollut mitään tekemistä nimipäiväsankarin kanssa, vaan pullat leivottiin kissan asuun pukeutuneen paholaisen häätämiseksi.

Periaatteessa Lussekatt voidaan leipoa peruspullataikinasta. Meillä käytettiin oheista ohjetta:

50g hiivaa, 150g voita, 5dl maitoa, 250g rahkaa, 1 kananmuna, 1tl suolaa, noin 1g sahramia, 1,5-3dl hienosokeria, 15-17dl vehnäjauhoja.

Voiteluun vielä 1 kananmuna ja koristeluun raesokeria ja rusinoita.

Ja sitten leivomme:

Murenna hiiva kulhoon. Sulata rasva kattilassa. Sekoita joukkoon maito ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Kaada osa seoksesta hiivan päälle ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää loppuseos, rahka, muna, sahrami, suola ja sokeri. Lisää suurin osa jauhoista ja alusta kimmoisa, kulhon reunoista irtoava taikina. Peitä kulho ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. 

Vaivaa taikinasta ilmakuplat jauhotetulla työpöydällä. Jaa taikina viiteen osaan ja jokainen osa edelleen 10 palaan. Muotoile palat sormenpaksuisiksi tangoiksi (noin 20 cm) ja rullaa tangon päät eri suuntiin kierteelle. Koristele rusinoilla. Kohota pellillä hyvin peitettyinä noin kaksinkertaisiksi 20–30 minuuttia. Voitele pullat rikkivispatulla munalla.

Paista pullia uunin keskitasossa 225 asteessa noin 8 minuuttia.