Poikkesin tänään aamu-uinnin jälkeen kirjastoon, se kun sattuu olemaan matkani varrella. Kirjasto aukeaa yhdeksältä, mutta tänään oli poikkeus, sillä auditoriossa oli jokin maahanmuuttajille suunnattu koulutus alkanut jo kahdeksalta. Näin ollen me lukutoukat pääsimme kirjaston suureen aulaan odottamaan eri osastojen avautumista, ulkona nimittäin satoi.

Aula on iso ja korkea, modernia arkkitehtuuria. Meitä oli noin kymmenkunta asiakasta odottamassa, mutta aika ei käynyt pitkäksi, sillä aulaan oli tulossa joulukuusi. Pari työntekijää asetteli kuusta jalkaansa ja pyöritteli sitä löytääkseen sen parhaimman puolen kirjastolaisten iloksi. Pari virkailijaa odotti jo koristeiden kanssa, tosin koristeet olivat paperista askarreltuja tähtösiä narun päässä.

Me odottajat katsoimme touhua mielenkiinnolla ja niinhän siinä kävi, että kommentointi alkoi melko pian. Minun mielestäni kuusi oli aivan liian lyhyt isoon aulaan. Toisen mielestä kuusi oli vino ja varressa oli näkyvä mutka. Erään naisen mielestä kuusi oli selkeästi toispuoleinen. Opiskelijapoju kaipasi tuuheampaa versiota. Paperitähtösetkin tuomittiin melkein yksissä tuumin, osa kommentoi niitä varovasti mutta joukossamme oli myös kriittisempiäkin sanailijoita.

Luin uusimmat lehdet ja lainasin muutaman kirjan viikonloppuni iloksi. Reissuni vei noin tunnin. Lähtiessäni kotimatkalle katsahdin koristeltua kuusta. Se oli jotenkin alaston, muutama tähtönen oli ripustettuna oksille ja latvatähtikin oli todella pieni ja aika vaatimaton. Kuuseen oli laitettu myös pienet sähkövalot. Ja kuten arvata saattaa, niin valoketjussa näytti olevan jokunen palanut lamppukin. Näinhän käy aina joulukuusta koristellessa. Kuusen alle laitetut lahjapaketit yllättivät iloisesti, ne oli paketoitu siististi sanomalehdillä.

Joulukuusi on varmaan yksi eniten kommentoituja asioita. Jokaisella on oma mieltymyksensä ja makunsa joulukuusen suhteen. Ja yleensä se oma joulukuusi on se paras. Omassa kuusessa ei ole koskaan virheitä, se on täydellinen ja solahtaa paikkaansa hyvin. Se istuu sisustukseen tai pihan muuhun kasvillisuuteen. Mutta odotapa, kun tuttavasi kenties kommentoi kuustasi hieman negatiivisesti tai poikkipuolisesti.

Suosin itse reilun metrin korkuista muovikuusta, jossa on punaiset pallot, hopeanauhat ja latvatähti sekä pieni sähkövalosarja. Se kelpaa minulle ja kyllä kelvannut kaikille sen nähneille. Minun kuusessani on sopivasti koristeita ja se on vihreä. Tosin eräs tuttavani laittoi viime jouluksi valkean muovikuusen, jossa oli mustat koristeet. Se häiritsi minun esteettistä silmääni, mutta pidin mielipiteeni sisälläni.

Jos kaikki menee hyvin, niin joulukuusi on kotimme ilona keskimäärin reilun viikon. Periaatteessa sen ajan voi katsella, vaikka minkälaista karahkaa koristeilla tai ilman. Tai voi tehdä kuten eräs allerginen tuttavani: hän teki pihlajanoksista ja -marjoista itselleen joulupuun. Hän viihtyi virityksensä kanssa yhden joulun.