Tänään oli se päivä, kun kotiseudullani oli jo talven tuntua myös aamuliikenteessä. Yöllä oli satanut noin tuuman verran lunta, tiet ja kadut olivat liukkaita ja pimeys sekä sumu toivat mielenkiintoisen lisänsä aamuun. Jouduin aamulla sukkuloimaan autollani kolmen tunnin ajan (klo 6-9) aamuruuhkassa. Kokemus oli melkoinen. Tässä muutama ”ei-niin-humoristinen neuvo” marraskuun aamun liikkujille.

  1. Unohda heijastin kotiin. Se on turvallisempi siellä kotiin jääneessä takissa kuin parhaillaan päälläsi olevassa. Heijastin ei sovi vaatteisiisi. Se on täysin turha lisuke pimeässä aamussa.

  2. Olet kovis, jos ajat vielä kesärenkailla henkilöautolla. Talvirenkaathan pitävät ajaessasi isoa ääntä ja bensaa/dieseliä kuluu enemmän. Voi sitä Audi-kuskia edessäni, joka aamulla yritti ylämäen liikennevaloissa saada kaaransa liikkeelle kesäkumeissa. Valot taisivat vaihtua kolme kertaa ennen kuin kaasutit eteenpäin ja vieläpä selvillä punaisilla.

  3. Jääskraba on täysin turha auton lisävaruste. Sellaisella pienellä muovinpalasella ei tee mitään. Kyllä ne autonikkunat sulavat, kun tarpeeksi kauan ajelet. Aamuliikenteessä riittää ihan hyvin, jos etuikkunassa on vain pienet sulat pisteet silmiesi kohdalla. Ei kannata kuluttaa kallista aikaa etuikkunan puhdistukseen. Aamulla on muutenkin kiire. Vai mitähän sanoisi se takanani viisi kilometriä ajanut rouvashenkilö, joka ajoi koko matkan etuikkunat kuurassa, mutta lasinpyyhkijät toimimassa nopeimmalla vaihteella?

  4. Auton puhdistusharja on myös turha kapistus. Kyllä se lumi ajaessa tippuu, ainakin perässä ajavan konepellille. Liikkuva iglu on viimeisintä muotia aamuliikenteessä. Mitä enemmän autosi on lumen peitossa, sitä enemmän kiinnität huomiota.

  5. Autoa ei kannata esilämmittää. Jos autosi hajoaa, osta uusi. Vielä parempi, jos autosi pukkaa savut takana tulijan silmille.

  6. Muista pipo. Jokainen itseään kunnioittava autoilija ajelee pipo päässä. Autossahan ei ole lämmityslaitetta, tai jos on, sitä ei voi käyttää. Pipo päässä autossa tarkenee vallan mainiosti.

  7. Jos ja kun vaihdat kaistaa aamuruuhkassa, vilkkua tulee käyttää säännöstellen. Sehän voi vaikka käytössä kulua. Vielä parempi, jos vilkutat ihan viime tipassa esimerkiksi kääntyessäsi. Kyllähän kanssa-autoilijat tietävät, mihin olet pyrkimässä.

  8. Jos autosi ajovalo on palanut edestä, ei muuta kuin pitkät valot päälle. Se ajaa saman asian, valot kuin valot. Ai, että edessäsi ajava aamuruuhkalainen tykkää, kun hänen peilistään heijastuu sinun juuri päälle laittamasi pitkät valot.

  9. Ajaessa voit näprätä huolettomasti kaikkea käteen sattuvaa. Yhdellä kädellä ohjaat autoasi ja vapaalla kädelläsi voit selata älypuhelintasi, autoradiota tai jopa läppäriäsi.

  10. Aamulla on yleensä kiire, kuten tiedät. Aamukahvi kannattaa säästää autoon ja etenkin aamuruuhkaan. Mikäs sen mukavampaa kuin kahvit rinnuksilla, kun edessä ajavasi tekee äkkijarrutuksen.

Leikki sikseen. Älä leiki autollasi marraskuun pimeinä aamuina. Maltti on valttia, varaa aikaa, noudata liikennesääntöjä ja kunnioita kanssakulkijoita. Aamuruuhkastakin voi nauttia, kun siihen asennoituu oikein (näin sanoo masokisti).