Kansanperinteen mukaan joulu loppuu Nuutin päivään (nykyisin 13.1.), jotkut lopettavat joulun jo loppiaiseen, mutta kiireisimmät päättävät joulukauden heti ensimmäisenä joulun jälkeisenä arkipäivänä. Käytännössähän joulun päätös tarkoittaa joulukuusen heivaamista roskiin tai varastoon, joulukoristeiden siirtoa sinne varaston perimmäiseen nurkkaan ja jouluruokien vaihtumista kevyisiin keittoruokiin. Itse en kuulu mihinkään kategoriaan, joulukuuseni loistaa edelleen olohuoneessani ja suurin osa joulukoristeistakin on vielä paikallansa. Jos ne kaikki on laiteltu suurella vaivalla niin antaa niiden vielä olla piristyksenä ennen kuin auringonvalo saavuttaa huoneistoni.

Loppiaisena kävi vieraita, vaikka pakkasta oli yli kaksikymmentä astetta. Mutta ilmahan ei ole este nauttia vieraiden seurasta, samallahan voi päivittää kuulumiset ja uusimmat juorutkin. Viimeiset joulutortut ja joulukakku ajoivat asiansa kahvipöydän tarjoiluina. Vieraat pitivät niistä, eikä kenelläkään ollut vielä yltäkylläisyyden tunnetta. Joimme jopa viimeiset glögitkin. Nyt pakastimeni on tyhjä jouluherkuista.

Kävin eilen ruokakaupassa ostamassa lähinnä hedelmiä ja maitoa. Mutta mikäs se tulikaan vastaan kaupan pullaosastolla? Leivostiskillä Runebergin tortut odottivat ostajaansa. Se oli todella upea näky, joten pitihän minun niitä ostaa iltakahville. Ai että ne olivat makoisia, olivathan ne tämän kauden ensimmäiset.

On huvittavaa havaita jokaisen sesongin alkavan aina vain aikaisemmin. Juuri kun olet selvinnyt joulutorttujen aiheuttamasta ähkystäsi, niin seuraava sesonkituote odottaa sinua jo kaupan pullaosastolla. Runebergin päivää vietetään 5. helmikuuta, joten sen päivän herkku on myynnissä kuukautta aikaisemmin. Kohtahan laskiaispullat saapuvat myyntiin vaikka laskiaistiistai on vasta 17. helmikuuta. Onneksi laskiaisen herkkupullat eivät kuulu suosikkeihini, joten voin jättää ne suosiolla muille pullaosaston asiakkaille.

Runebergin torttu on varmaan yksi suomalaisten suosituimmista sesonkileivoksista. Sillä on historia ja aina se on pärjännyt uusia tulokkaita vastaan. Oletteko koskaan syöneet Runebergin torttuja muulloin kuin sen sesonkiaikana? Minä olen, sillä muutama vuosi sitten osallistuin pikkujouluun, jonka ruokatarjoilu oli koottu muista kuin jouluherkuista. Torttu oli eräs jälkiruokatarjottimen vaihtoehdoista. Kieltämättä olo oli hiukan outo syödä Runebergin torttua keskellä marraskuun pimeää ja loskaa.