Tänään on kesäkuun ensimmäinen päivä, ulkoilman ja uimaveden lämpötilat ovat samat 13 astetta. On siis kesä ja joillakin onnellisilla on jo alkanut kesäloma. Omaan lomaani on vielä matkaa.

Tänä päivänä on kahden, toisistaan erilaisen tapahtuman merkkipäivä. Maailman ensimmäinen puhelinluettelo ilmestyi New Yorkissa tänä päivänä 1889. Levikki ei tainnut olla kovin laaja, sillä puhelin oli todellinen harvinaisuus tuohon aikaan. Saatan olla väärässä jos sanon puhelinluettelon menettäneen merkitystään tämän päivän elämässä. Jotenkin tuntuu että hukassa oleva puhelinnumero etsitään nykyisin webistä tai kysytään suoraan numerotiedustelusta. Olen joka vuosi hakenut oman puhelinluetteloni vähän kuin kaiken varalta, sillä siihen liittyy paljon muistoja lapsuudestani ja lankapuhelinajoista. Tuolloin kopioitiin juuri ilmestyneestä uudesta puhelinluettelosta kaikkien tuttavien, naapureiden ja tärkeimpien toimistojen sekä liikkeiden puhelinnumerot joka-kodin-puhelinmuistioon.

Toinen tämän päivän merkkiteko koskettaa omaa maatamme. Kesäkuun ensimmäisenä päivänä 1919 maassamme astui voimaan kieltolaki joka kielsi kaikkien kahta prosenttia vahvempien alkoholijuomien valmistuksen, tuonnin ja myynnin nautintoaineeksi. Kolme vuotta myöhemmin lakia vielä kovennettiin säätämällä rangaistavaksi, jos henkilö sattui esiintymään päihtyneenä julkisella paikalla. Kuten arvata saattaa suomalaiset eivät hyväksyneet kieltolakia eivätkä laki, poliisi, merivartiosto, kotietsinnät ja rangaistukset pystyneet estämään viinan virtaamista. Kotipoltto ja salakuljetus rehottivat. Kansanäänestyksen jälkeen eduskunta kumosi kieltolain vuoden 1932 alussa. Voi sitä riemun ja ilon päivää 5.4.-32 klo 10, kun alkoholiliikkeet avasivat ovensa.