SIlmiini osui mielenkiintoinen artikkeli minkä vuoksi tein pientä jatkotutkimusta tyydyttääkseni uteliaisuuttani. Tänään toukokuun 4. päivä on vähemmälle huomiolle jäänyt amerikkalainen juhlapäivä, en edes tiedä, vietetäänkö sitä jotenkin tai muistavatko amerikkalaiset päivän merkityksen.

Hollantilainen Peter Minuit osti tänä päivänä 1626 Manhattanin saaren intiaaneilta. Hän antoi maksuksi purppurakankaita, messinkinappeja ja muuta rihkamaa 24 dollarin arvosta. Ei kummoinen summa nykyrahassa kun ajattelee mikä on Manhattanin arvo ja merkitys tänään. Ostohetkellä kyläpahanen tunnettiin Uutena Amsterdamina (New Amsterdam), koska alue oli hollantilaisten merkittävä kauppapaikka ja siirtokunnan keskus.

Tuohon aikaan Hollanti oli merkittävä merivalta yhdessä Englannin kanssa, ei siis ihme että nämä toistensa kilpailijat olivat keskenään kahnauksissa. Vuonna 1664 hollantilaiset joutuivat luovuttamaan Uuden Amsterdaminsa englantilaisille jotka nimesivät kaupungin Yorkin herttuan (tuleva kuningas Jaakko II) mukaan "Uudeksi Yorkiksi". Hollantilaiset eivät kuitenkaan luovuttaneet vaan valtasivat kaupungin takaisin vielä 1673 mutta jo seuraavan vuoden rauhansopimuksessa New York vahvistettiin Englantiin kuuluvaksi siirtokunnaksi.

New Yorkista tuli englantilaisille tärkeä satamakaupunki koska alueen suurin kaupunki Philadelphia oli hieman vaikeampien kulkureittien takana. New York ylitti 100 000 asukkaan rajan 1800-luvun alussa. Kaupunki kasvoi ja siitä tuli pian uuden ja paremman elämän symboli, jonne siirtolaiset saapuivat suurin odotuksin. Siirtolaisten tuloon on liitetty Statue of Liberty, Vapaudenpatsas. Se on ollut vuodesta 1886 lähtien yksi maailman tunnetuin maamerkki.