Eräs saksalainen kollegani sanoi kerran että suomalaiset puhuvat aina säästä tuntemattoman kanssa ensimmäistä kertaa jutellessaan. Pitänee paikkansa, sehän on turvallinen aihe aloittaa keskustelu. Joten puhutaan säästä.

Vallitseva helleaalto yllätti ainakin minut. Vielä perjantaina menin töihin tuulenpitävässä kevättakissani mutta eilen jo tarkenin pelkällä kesäpaidalla. Tänään oli samanlainen kesäinen vaatetus. Myös muutkin toimistossa olleet työkaverini olivat havainneet saman ilmiön. Myös kauppareissullani tapaamani ihmiset olivat kesävaatteissaan, uimarannoillakin porukkaa oli jo ihan kivasti. Kävin kauppareissullani myös uimassa luonnonvedessä. Se on sama paikka, jossa käyn talvisin avantouinnissa. Veden lämpötila oli kuulemma 10 astetta eli talven lämpötilaan verrattuna sopivan lämmintä. Hiukan rannalla olleet auringonpalvojat katsoivat, uskallanko mennä ihan oikeasti uimaan. Se on helppoa kun olen uinut koko talven.

Työkaverini aloitti tänään kuuden viikon kesälomansa. Hieman kadehdin, koska nythän on mitä parhaimmat ilmat, on valoisaa eikä itikoita ole vielä ilmaantunut. Toimistossamme on iltapäivällä liian kuuma työskennellä, koska auringonpaiste poraituu suurten ikkunoiden läpi suoraan työpisteillemme ja peiteverhot eivät paljon auta. Tämän vuoksi olen siirtynyt parina päivänä suosiolla omalle kotitoimistolleni heti lounaan jälkeen.

Tänään 20. toukokuuta 1956 maailman ensimmäinen vetypommi räjäytettiin Bikinin atollilla. Arvaatte varmaan mikä kesävaate sai nimensä räjäytyspaikan mukaan?

Mutta nyt on kesä, nauttikaamme siitä. Minä lähden nyt parvekkeelleni ilta-auringon loisteeseen.