Olemme saaneet tällä viikolla ihastella taivaallisia ilmiöitä ihan urakalla. Alkuviikosta taivaalla loimusivat ennätykselliset revontulet, joiden vuoksi nukkumaanmenoakin piti siirtää myöhäisemmäksi. Jossain päin Suomea oli havaittu vieraita lentokoneita ilmatilassamme, kai ne joku näki, kun tapahtuma uutisoitiin. Tänään sitten saavutetaan kliimaksi vähän kuin alkavan viikonlopun kunniaksi, kun osittainen auringonpimennys näkyy maassamme puolelta päivin. Mahtaa monelta venyä ruokatunti pitkäksi, kun pitää tiirailla näinkin harvinaista näkyä?

Oma päivänsuunnitelmakin meni uusiksi. Joudun siirtämään avantouintireissuani lounastunnille, koska aurinko hellii uimapaikkaamme juuri puolelta päivin. Saan näin kolme nautintoa samalla reissulla; reippailu uimapaikalle, pulahdus avantoon ja auringonpimennys. Kylmä pohjoistuuli saattaa tosin hillitä nautintoani. Asuinpaikalleni on luvattu koko päiväksi selkeää säätä, pilvistä ei ole kuulemma tietoakaan, joten estettä pimennyksen näkemiselle ei ole.

Olette varmaan huomanneet, kuinka media (radio, TV, lehdet) pyytää yleisöä lähettämään valokuviaan erikoisista tapahtumista ja ilmiöistä. Jos alkuviikon revontulishow sai kamerat kuumiksi, niin millainenhan kuvasato on tiedossa puolenpäivän jälkeen. Jokuhan varmasti valokuvaa auringonpimennyksenkin ja laittaa kuvansa verkkoon muiden katsottavaksi. Mihinkähän media tallettaa kaikki yleisöltä saamansa valokuvat, ne ovat näytillä hetken aikaa, kunnes tulee taas uusi valokuvauksen kohde? Arkistoidaankohan kuvat jonnekin vai palautetaanko ne kuvaajille?

Tämän aamun paikallislehdessämme oli ”ei-niin-kiva” uutinen tulevasta pimennyksestä. Norjalle kuuluvat Huippuvuoret on saariryhmä, jossa auringonpimennys näkyy täydellisenä. Tämän vuoksi saarille on saapunut turistiporukoita seuraamaan luonnonilmiötä sankoin joukoin. Eilen tšekkiläiseen turistiryhmään kuulunut mies oli joutunut vastakkain jääkarhun kanssa. Jäänalle oli huitaissut miestä kasvoihin ja käteen, mutta onneksi miehen vammat olivat jääneet lieviksi. Nallella sen sijaan jää pimennys kokematta, koska se oli lopetettu yhteenoton jälkeen. Herää sarkastinen kysymys: kumpi oli ensin jäänalle vai turisti?

Huomenna on sitten kevät, koska lauantaiaamuna klo 00:45 on kevätpäiväntasaus. Valon määrä lisääntyy ja kevättyöt voivat alkaa.