Tänään on Paavalin nimipäivä ja vanhoina aikoina tämän päivän sää kertoi jotain tulevan kesän säästä. Auringonpaisteinen Paavali tiesi aurinkoista kesää. Tähän päivään liittyy yksi hämärä muistikuva kaukaa omalta kouluajaltani. Opettelimme suomalaisia kaloja ja niistä jokaisesta oli pieni kertomus oppikirjassa kuvainnollisen otsikon kanssa: "Paavalin päivänä rysä järveen ja mateet rysään".

Yllätin kaverini ja vein heidät tänään suunnittelemalleni retkelle. Aamupäivällä teimme kesämökkini työleiriin kuuluvia perushommia ja sitten lounaan jälkeen lähdimme järvelle. Otin autostani ostamani pilkit ja kairan varastosta. Kavereiden ilme oli yllättynyt, he taisivat kuvitella jotain isompaakin hommaa iltapäiväksi.

Järven jää ei ole tänä talvena vahvimmillaan, joten pilkimme lähellä rantaa. Parin tunnin tuulessa istuskelun jälkeen kaverini pilkki nyki ja tuloksena oli (mikäpä muukaan kuin) made. Retkemme oli onnistunut, saimme mateen lisäksi pari pikkukalaa. Ei siis liene epäselvyyttä mitä meillä on tänään iltapalana? Tottakai madekeittoa, perunat kävin "lainaamassa" lähinaapurista, niitä kun emme älynneet ottaa mukaan eilen kotoa lähtiessämme.