Kuulun siihen harvinaiseen ihmisryhmään, joka ei omista tiskikonetta. Sellaista ei ole koskaan ollut huushollissani ja tuskin tuleekaan. Perinteinen käsin tiskaus on mitä parhain rentoutumiskeino. Tiskaan käyttämäni astiat lähes joka ilta, joten aamulla on mukava könytä unisin silmin puhtaaseen keittiöön tiskipöydän kiiltäessä kuin peilin.

Viime aikoina rentoutumiseeni on tullut häiriötekijä, mitä ei ole ennen ollut. Lähes jokaisen tiskaukseni aikana jokin astia menee rikki ja pahimmillaan sirpaleet leviävät pesuvaahdon sekaan. Tänään särkyi juomalasi tiskialtaaseen, kun se kolahti toiseen astiaan. Eilen rakkaasta kahvimukistani lähti korva kesken puhdistuksen. Viikonloppuna salaattikulho ja pullavati sanoivat työsopimuksensa irti kesämökkini tiskialtaassa, tosin eri päivinä. Mielestäni tiskaan oikeaoppisesti, astioita kunnioittaen kunnon tiskiharjalla. En ole edes kovakourainen.

Itsestään särkyvät astiat merkitsevät varmaan jotain. Sanonnan mukaanhan sirpaleet tietävät onnea, toivotaan parasta. Pitäisikö minun nyt alkaa uskoa enteisiin ja heittäytyä taikauskoiseksi? Entä jos tiskiongelmani onkin viime viikon kirjallisen nautinnon seurausta? Luin nimittäin hyvän kirjan, jossa esiteltiin kaiken maailman räyhähenkiä (ks. Mervi Kosken uutuuskirja ”Maailman merkillisimmät kummitustarinat”).

Mutta palataanpa arkeen. Tiesitkö, että tiskaus on muutakin kuin hyvä rentoutumiskeino? Se nimittäin hoitaa käsiä, varsinkin jos rentoudut ilman kumihanskoja. Jopa kynsienalustat puhdistuvat tiskatessa. Jos käsissäsi on pinttynyttä likaa kuten öljyä, niin kuivapese kätesi ensin astianpesuaineella ja huuhtele sen jälkeen. Ja kas kätesi ovat puhtaat. Kylpyhuoneen voit pestä huoletta Fairylla tai korvikkeella, samoin peilit. Ja mikä parasta veteen laimennettu astianpesuaine on paras ikkunoiden puhdistaja.

Olen melko ehdoton ihminen. Huushollissani eivät korvikkeet juhli, vihreä Fairy on ylivoimainen ykkönen. Nyt tietenkin joku luontoihminen jyrähtää ja manailee mielessään, kuinka paljon Fairy tuhoaa vesistöjämme ja muuta luontoamme. So what? En anna sen vaikuttaa tiskauskäytäntöihini. Ajatelkaa, kuinka mukavaa on upottaa kätensä tiskivaahtoon.