Tänään on Marian ilmetyspäivä. Tästä yhdeksän kuukautta eteenpäin on joulu, joten Marian ilmetyspäivä lienee vuodenkierrossamme ensimmäinen jouluun liittyvä merkkipäivä. Tämä päivä on ollut tulevan sään kannalta tärkeä päivä. "Millaista ilma on Mariana, sellaista juhannuksena". "Paljonko lunta Mariana katolla, sen verran vappuna pellolla".

Työhuoneeni ikkunasta avautuu luminen, kostea ja harmaa säätila. Ulkona taitaa pikkuisen sataa. Aurinko ei ole suvainnut näyttäytyä tänään. Tosin aamulla oli vielä toivoa, kun oli pikkuisen pakkasta ja selkeä taivas. Aamulenkillä ollessani muutama hiihtäjä oli päättänyt hyödyntää liukkaan aamupakkasen, minä oli valinnut reippaan juoksulenkin lähes sulilla pyöräteillä.

Tänään on myös hiihdon kannalta merkkipäivä. Maaliskuun 23. päivä 1879 järjestettiin Suomen ensimmäiset merkittävät hiihtokilpailut Oulun lähellä.  Saattaa olla että tuon ajan välineillä ei kovin moni nykyään pystyisi edes hiihtamään. Sen verran paljon hiihtovälineet ja -varusteet ovat muuttuneet. Samoin ennen mentiin mustikkasopan voimalla mutta nykyään on jos jonkinlaista palautumisjuomaa.

Tuostapa tulikin mieleeni eilinen uintireissuni. Kävin uimahallissa rääkkäämässä itseäni. Oma uintitaitoni on hyvä ja en ole se radan tukko, enkä juo uintini aikana lainkaan. Samalla radalla kanssani ui toinen kuntouimari. Hän oli varustautunut isolla pullolla jossa oli ihmeen väristä palautumisjuomaa. Hän joi lähes jokaisen kierroksensa jälkeen. Kun en tiedä hänen taustaansa sen tarkemmin, en tuomitse häntä jatkuvasta juonnista. Uskoisin hänen pärjäävän vähemmälläkin nestemäärällä. Mutta huvinsa ja tapansa kullakin.