Mikä on se ammatti, josta palkan saa, jos pitää silmänsä auki? Välillä voi hieman hiippailla kuin jaloitellakseen. Yleensä tämän ammatin harjoittaja pyrkii olemaan huomaamaton. Edellä mainittu kuvaus sopii vartijaan, tai oikeammin kauppakeskuksen vartijaan. Virka-asuna hänellä on yleensä harmaa haalari tai siisti pukupaita ja mustat housut, joka tapauksessa hänen työasunsa on koristeltu mitä ihmeellisimmillä varusteilla. Lähes aina kauppakeskuksen vartija on mies, noin kaksimetrinen ja 100-kiloinen jötikkä, hieman voimailua harrastunut sänkitukkainen tarkkailija.

 Kävin iltapäivällä ruokaostoksilla tutussa marketissa. Yksi vartija keräili ja järjesti ostoskärryjä, toinen vartija tiiraili liukuportaiden yläpäässä ja kolmas oli varmaan tarkkailemassa monitoreja omassa tilassaan. Asiakkaita oli yllättävän paljon, sillä ensimmäiset töistä tulijat olivat poikenneet myös ruokaostoksilleen. Kaupassa ei ollut erikoistarjouksia, porukkaa vaan oli paljon.

Kassat vetivät hyvin, onneksi kukaan ei ollut ostanut maailmanlopun meiningillä ostoskärryjään täyteen. Oma vuoroni tuli, maksoin ja keräsin ostokseni takaisin kärryyni ja siirryin väljemmille vesille ostoksiani pakkaamaan. Yhtäkkiä kaksi vartijaa ottivat kiinni ulkomaalaisen naisen, joka tuli kassajonon ohi aivan kuin hän ei olisi ostanut mitään. Nainen ei tainnut ymmärtää englantia vaan ihmetteli vartijoiden läsnäoloa hänen ympärillään, kun vartijat pyysivät naista avaamaan kassinsa. Broilerihan sieltä löytyi. Nainen talutettiin kahden vartijan voimin sivuhuoneeseen tarkempiin tutkimuksiin ja jatkoselvityksiin. Ja kuten arvata saattaa, nainen käyttäytyi koko episodin ajan kaikkea muuta kuin ystävällisesti.

Vartijat tekevät kovaa työtä. Kärryjen keräily on kevyttä hommaa verrattuna myymälävarkaiden kiinniottoon ja selvittelyyn.