Vietin sunnuntaini kesämökilläni. Päivä kului nurmikkoa leikaten ja kahvia hörppien. Hikisen urakan jälkeen odotti sauna ja viileä järvi. Sunnuntaini oli kaikin puolin rentouttava.

Sain keväällä tuttavaltani viisi tomaatinalkua. Taimet olivat jugurttipurkeissa ja noin kymmenen senttiä pitkiä, tuttavani oli hoitanut jo esikasvatuksen. En ole mikään puutarhan neropatti, joten tuttavaltani saadut kasvatusohjeet menivät toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Kuljetin taimet kesämökilleni ja yritin muistella, miten lapsuuden naapurini kasvatti tomaattejaan kasvihuoneessa joka kesä. Viidelle tomaatinalulle en viitsinyt alkaa rakentaa erityistä kasvualustaa, vaan tuikkasin ne entiseen kukkapenkkiin kesämökkini aurinkoiselle seinustalle.

Alkukesä meni taimien kasvua odotellen ja kastellen, tosin tarkistin tilanteen aina muistaessani. Pikkuisen ennen juhannusta viidestä taimenesta kaksi oli lopettanut kasvamisensa. Kolmessa näytti olevan vielä elonmerkkejä. Kaiken varalta viritin taimille kasvunarut, joita pitkin ne saattoivat jatkaa kasvuaan.

Tänään nurmikkourakkani aikaan muistin taimet ja kävin tarkistamassa tilanteen. Kolmikko oli kasvanut sitten viime näkemäni. Yllätys väijyi yhdessä oksassa: noin peukalonpäänkokoinen vihreä tomaatti. Reaktioni oli mitä iloisin, tunsin alustavasti onnistuneeni ja ansainneeni ylimääräisen kahvikupposen. Olin saanut uuden silmäterän, jota pitää varjella maailman kovuudelta. Ja totta kai uudesta tulokkaasta piti ottaa heti kuva ja lähettää se saman tien taimien esikasvattajalle.

Saunaa lämmittäessäni peitin marjapensaat rastasverkoilla ja laitoin kunnon pelättimet (c-kasetin sisusnauha ja tinapaperisuikaleet pitänevät rastaat poissa marjapensaista). Myös uusi tulokas sai oman pelättimensä. Ympäröin koko suuren tomaattipenkkini irtokepeillä, joihin pujotin narun ja parista kahvipaketista leikatut suikaleet. Kaiken varmuudeksi laitoin tomaattipenkin kumpaankin päähän välipalana olleen appelsiini kuoret, jotka pitävät kissat ja oravat pois lähistöltä.

Nyt kotiin tultuani lueskelin internetistä tomaatin kasvatusohjeita. Niiden mukaan olen tehnyt omalla kasvimaallani monta aloittelijan virhettä, minun olisi ehkä kannattanut lukea ohjeet ennen kuin istutin taimet kesämökilleni. Mutta olen tyytyväinen jo yhteenkin tomaattia muistuttavaan tulokkaaseen, vaikka se jäisi tämän kesän ainoaksi saavutukseksi.

Tiesittekö, että nimitystä tomaatti käytetään sekä koko kasvista että sen syötävästä, voimakasvärisestä (useimmiten punainen) hedelmästä? Kasvitieteellisesti tomaatin hedelmä on marja. Peruna on muuten tomaatin sukulainen, eihän äkkiseltään uskoisi?