Mikähän oman elämän muutosprosessi minulla on käynnissä, kun aloitin torstaina uuden lakon? Yleensähän lakkoni käsittelevät jokapäiväisiä asioita, joita ilman yritän tulla toimeen. Keväällä lakkoilin lihan syöntiäni vastaan, selvisin hengissä laskiaisesta pääsiäiseen ilman liharuokia. Viime kuussa lakkoilin tietokoneen käyttöäni vastaan, sekin meni yllättävän hyvin.

Tällä kertaa lakkoni kohde on olohuoneeni nurkassa oleva televisio. Päätin, että pidän television auki vain kun todella katson sitä. Lisäsääntönä on, että pelkkä kanavasurffailu on kielletty. Pääpointti on ennakkosuunnittelussa eli todella keskityn ennalta määrätyn ohjelman katsomiseen. Ai mitä on ennakkosuunnittelu lakossani. Kotiini tulee sanomalehti ja sen mukaan viikon televisioliite. Olen liitteeseen merkannut katsottavat ohjelmat siten, että niistä syntyy ehjä kokonaisuus, joka kestää yhtäjaksoisesti vähintään tunnin. Eli kuten tänään ensin on Midsommer, puoli yhdeksän uutiset ja urheiluruutu sekä kenties ysiltä alkava elokuva. Pelkkää kiinni-auki-systeemiä on vältettävä, eli televisio pysyy kiinni jo pelkän Late Lampaan kanssa.

Mikä vaikutti lakkoiluuni? Hoksasin viikolla, että oli avannut television puolen päivän aikaan, sitten siivosin ja tein muita kotihommia. Televisio oli koko ajan auki, vaikka en sitä katsonutkaan, täysin turhaan siis. Sama juttu on ollut usein aamulla. Aamu-televisio heti auki, kun herään. Sitten aamupala keittiössä ja televisio esittää ohjelmaa sen aikaa tyhjälle olohuoneelle. Aamuohjelma on edelleen auki, mutta minä värkkään jotain muuta, korkeintaan katson jonkun uutislähetyksen ja sään. Voi järjen köyhyyttä, tulee joskus huokailtua itsekseen.

Jokaisen kannattaisi tehdä kotonaan testi, kuinka monta tuntia televisio on auki päivän aikana ja kuinka paljon siitä on aktiivista katselua? Jos pääset 16 aukiolotuntiin kuten minä yhtenä sadepäivänä, niin luulet olevasi melkoisessa koukussa televisionkatseluun. Tuosta omasta 16 tunnistani katsoin televisiota aktiivisesti (siis ohjelmia alusta loppuun, ei kanavasurffailua), niin montako tuntia? Aktiivinen katseluaikani oli vain 5 tuntia 45 minuuttia. Siis ajatelkaa, televisioni paahtoi melkein 10 tuntia ilman katsojaa.

Sähkölasku ei ole syy lakkooni, sen vaikutushan on pitempikestoinen eli lakkoa tulisi olla takana vähintään kuukausi, että se näkyisi jotenkin sähkölaskussa. Tai no, eihän sitä koskaan tiedä kuinka kauan tällä kertaa lakkoilen?