Muutama päivä sitten kirjoitin Lucian-päivästä mikä on yksi joulua edeltävistä esijuhlista. Samoin lähestyvä talvipäivänseisaus on ollut juhlinnan aihe jo ennen kuin jkristillistä oulua edes vietettiin. Joulukuu on siis ollut erilaisten pakanallisten kansojen keskuudessa ennen kaikkea talvea ylistävä juhla. Ja tottakai antiikin Roomassakin oli oma talvijuhlansa näin joulukuussa.

Saturnalia-juhlat alkoivat vuosittain juuri 17. joulukuuta, jolloin järjestettiin uhrimenot ja suuret pidot Saturnus-jumalan temppelissä. Juhlat vastasivat meidän jouluamme, koska maassa oli rauha, lahjoja annettiin ja saatiin, pöydät notkuivat ruoasta eikä töitä tarvinnut tehdä. Koko kaupunki juhli eli melkoiset kekkerit siis. Juhlien erikoisin tapahtuma oli kun herrat ja orjat vaihtoivat yhdeksi päiväksi osia. Juhlat kestivät viikon verran, sillä päätöspäivä oli 23. joulukuuta jolloin alkoi ankea paluu arkeen.

Paitsi että Saturnus on nykyisin renkainen planeetta, oli se siis roomalaisille myös jumala. Saturnus oli kylvön ja sadon jumala, joka samaistetaan antiikin Kreikan Kronokseen. Myös Saturnuksen temppeli oli roomalaisille merkittävä paikka, koska valtionkassaa säilytettiin temppelin suojissa.

Muutama vuosi sitten lomailin Roomassa juuri näin joulun alusviikolla ja vierailin myös Capitoliumissa, jonka läheisyydessä on Saturnuksen temppelin jäännöksinä pari pylvästä. Muistaakseni pylväiden äärellä oli silloin jonkin pienen "hihhuli-porukan" Saturnalia meneillään vai olivatkohan he jotain näyttelijöitä demonstroimassa kristillisen joulun pakanallista edeltäjää. Hulvatonta menoa Roomassa...