Olen aina silloin tällöin kirjoitellut pyhimyksistä ja heidän "seikkailuistaan". Suomalainen kalenteri rakentuu paljolti pyhimysten ja kristillisen vuoden merkkipäiville. Näiden ohella kalentereissa oli kaksi erikoista päivää, jotka jakoivat vuoden kahteen puoliskoon. Päivät olivat luonnon omia merkkipäiviä: suvipäivä 14. huhtikuuta ja talvipäivä 14. lokakuuta.

Painettussa virsikirjakalenterissa päivät mainitaan ensimmäisen kerran 1646, viimeisen kerran ne olivat vuoden 1888 virsikirjakalenterissa. Almanakkaan suvipäivä merkittiin vain 1705, 1706 ja 1726. Sen sijaan suvi- ja talvipäivä näkyvät vielä nykyäänkin norjalaisissa almanakoissa.

Tänään on siis ensimmäinen kesäpäivä. Ennen uskottiin että tänä päivänä metso aloittaa soitimensa, kalat lähtevät liikkeelle (kalastus voi alkaa), västäräkki saapuu pihapiiriin ja varis aloittaa munintansa. Jos tätä päivää edeltävä yö oli lämmin, niin tiedossa olisi hyvä marjavuosi.

Pyhimyskalenterin mukaan tämä päivä on mielenkiintoinen, virallisesti päivä on omistettu Tiburtiukselle. Päivään liittyy myös hänen veljensä Valerianus sekä Maximus ja Cecilia. Taidankin kertoa tästä nelikosta hieman enemmän tulevana perjantaina 18. huhtikuuta.