Meillä jokaisella on varmaan omat henkilökohtaiset suosikkimme, mistä tiedämme kevään alkaneen. Toiselle se voi talitiaisen iloinen sirkutus pihapuussa, toinen taas tietää kevään koittavan ylilentävistä joutsenista, joku taas purkaa talven turhautumisensa kotipihansa lumihankien pienentämiseen ja muutama varmasti hikoilee kesärenkaiden vaihdossa toppatakki päällä. Koirankakat ilmestyvät lenkkireitin varteen kuin sienet syksyllä, nurmikko alkaa haista ja aina on joko liikaa tai liian vähän vaatetta ulkoilureissulla. Huusholliin tunkeutuva auringonvalo kertoo ikkunoiden likaisuudesta, aivan kuin niitä ei olisi kertaakaan pesty. Kaikki yllämainitsemani tapahtumat ovat oivia esimerkkejä kevääntulosta, kevät tulee aina jotenkin yllättäen.

Minullakin on oma suosikkini, tosin tässä tapauksessa se on todellinen inhokkini. Minun kevääni alkaa, kun televisiossa aletaan esittää erilaisia puutarhaohjelmia tai kesämökin muuttumisleikkejä. En yksinkertaisesti voi sietää kumpaakaan ohjelmatyyppiä, jos televisiostani ei tule muuta ohjelmaa, niin töllötin menee kiinni. Samaa ohjelmatyyppiä esitetään kaikilla televisiokanavilla, juontaja tosin on eri, mutta ohjelmaformaatti on lähes yhteneväinen jokaisessa ohjelmassa. Jaksokohtaiset aiheetkin ovat vuodesta toiseen samat: miten leikkaan pensasaitani, miten istutan ruusut, miten torjun tuholaiset ja miten lannoitan. Ohjelmassa yleensä myös rakennetaan jotain, jos ei muuta niin perennapenkki tai huvimaja. Jakson loppuosassa sitten ihastellaan uurastusta ja yleensä näytetään puutarha täydessä loistossaan. Miksei koskaan voitaisi esittää puutarhaohjelmaa epäonnistuneista virityksistä esimerkiksi kun aurinkoa vaativa kasvi onkin sattumoisin istutettu kivikkoiseen varjoon tai kun tuhohyönteiset ovat vallanneet puutarhan jokaisen kasvin?

Kesämökin muuttumisleikit ovat samanlainen riesa kuin pakolliset puutarhaohjelmatkin. Ensin esitellään jonkun mökki, joka on kuin pommin jäljiltä, sitten paikalle pyrähtävät ylipirteä arkkitehti ja vielä pirteämpi puutarhanero. Ja kas, taas puretaan ja rakennetaan sekä lopuksi vielä kesämökki sisustetaan ja stailataan. Puutarhasta ehkä kaadetaan ilta-auringon edestä puu ja perataan liiterin takaa risukko.

Millähän motiivilla ihmiset osallistuvat puutarha- ja mökkiohjelmiin? Onko kyseessä pelkästään näyttämisenhalu vai haetaanko ohjelmien avulla omistajan kadonnutta motivaatiota tehdä vihdoin se kauan odotettu perennapenkki tai huvimaja. Vai onko omistaja niin laiska, ettei hän itse viitsi tehdä parannustöitä puutarhassaan tai mökillään? Televisio-ohjelman avullahan suunnittelu- ja neuvontapalvelut tulevat omistajalle kaupan päällisinä, koska hommat annetaan ammattilaisten käsiin. Omasta mielestäni puutarha ja kesämökki ovat jokaisen omistajansa näköisiä ja oloisia. Toinen tykkää vähemmästä krumeluurista kuin toinen ja etenkin kesämökki on paikka, jossa kaiken ei aina tarvitse olla niin viimeisen päälle. Jos kesämökillä iskee ahdistus, niin aina voi pistää pystyyn oman työleirinsä, ei siihen televisio-ohjelmaa tarvita.

Ja mitäpä mielipiteeni olisi ilman poikkeusta. Helmi-maaliskuun aikana Ylen Fem-kanavalla pyöri maanantai iltaisin Strömsön puutarhaohjelma. Jäin sen koukkuun heti ensikerrasta. Ohjelmalla oli todella rauhoittava vaikutus sen kiireettömän esitystavan vuoksi. Puutarhaa rakennettiin osissa siten, että ensin tehtiin istutustyöt ja kesäinen tulos näytettiin ohjelman lopussa. Ohjelman pääpaino oli hyötykasvien viljelyssä. Strömsön puutarhaan hommattiin jopa oma mehiläistarhakin sekä luotiin elinolot hyönteisbaarille. Mielenkiintoisin anti tuli kuitenkin ohjelmaan sisällytetystä yrttinurkkauksesta, jossa asiantuntija esitteli eri yrttien käyttöä niin ruokana kuin lääkkeenäkin.

Tähän lopuksi minun on pakko kertoa yksi puutarhakokemus viime kesältä. Vierailin yhdellä kesämökillä ensimmäistä kertaa. Mökin omistajat tunnen entisen työni kautta. Tiesin heillä olevan mökin, mutta en tiennyt sen sijaitsevan oman mökkimatkani varrella, joten poikkesinpa heillä kylään. Heidän kesämökkinsä oli järven rannalla, tontti oli aika avonainen, mutta kuitenkin tuulelta suojassa. Kesämökki oli hirsinen perusmökki, jonka ympäri menivät värikkäät perennapenkit. Muu osa tontista oli nurmikkona, tosin kylvetyn puna- ja valkoapilan peitossa. Näky oli vaikuttava, kieltämättä.