Tarinani jatko-osa löytyy oheisen jutun lopusta!

------------------------------------------------------------

Kirjoitan tätä työhuoneessani, josta avautuu näköala pieneen puistoon ja sen takana olevaan vanhustentaloon. Näen ikkunastani hoitolaitoksen sisäänkäynnin ja parkkipaikan. Silmäni ovat jo tottuneet näkymään, se on jotenkin rauhallinen ja levollinen. Pyhäinpäivänä parkkipaikan laitaan ilmestyi valaistu, parimetrinen joulukuusi, jonka kiinteistöhuollon pojat pystyttivät pyhäinpäivän kunniaksi. Aikaisempina vuosina kuusta ei ole ollut.

Taloyhtiöni kaikki parvekkeet ovat parkkipaikalle päin eli joulukuusi loistaa jokaiselle taloyhtiöni asukkaalle. Joulukuusi on kerännyt pelkkää positiivista palautetta asukkailtamme. Se on ollut pihaparlamenttimme kestopuheenaihe, sillä kuusi tuo kivaa piristystä pimeneviin iltoihin. Vain lumi puuttuu, muuten idylli olisi jo tosi jouluinen.

Tämän päivän kuumin puheenaihe asukkaittemme keskuudessa on ollut viime öinen tapahtuma, jossa vanhustentalon joulukuusi oli katkaistu väkivaltaisesti. Kun aamulla aloin katsella aamutelevisiota, niin huomasin, kuinka kuusenlatva oli kuin nakattu metrin päähän tyviosasta. Valot paloivat, osa tyvessä, osa latvassa mutta suurin osa maassa. Jokunen lamppukin oli särjetty. Myös poliisit pyörähtivät paikalla ja valokuvasivat tapahtuneen. Kiinteistöhuollon pojat siivosivat paikan päivän mittaan.

Taloyhtiömme eräs hieman vanhempi naisasukas, tiesi kertoa, että kuusi oli katkaistu kirveellä jossain vaiheessa yötä. Hän oli sattunut juuri parahiksi tapahtumapaikalle yhtä aikaa poliisien kanssa, rouva oli kuulemma ollut tulossa lähikaupasta. Tapasin pihallamme erään toisen asukkaan ja päivittelimme tapahtunutta. Hän tekee vuorotyötä ja kertoi tulleensa kotiin yhtä aikaa aamun sanomalehden kanssa noin neljän jälkeen. Joulukuusi oli loistanut vielä tuolloin ehjänä.

Tekohan on selvää ilkivaltaa. Ehkä joku ohikulkija on tympääntynyt kuuseen tai sitten tien toiselta puolen, toisen talon asukki oli päättänyt testata kirvestään. Poliisihan ei tee mitään, koska pahempia rosvoja juoksee vapaalla. Paitsi että, nyt illalla poliisi oli laittanut taloyhtiömme ilmoitustaululle pienen lapun, jossa toivotaan silminnäkijöitä, jos joku talossamme on ollut hereillä. Tekijästä tai tekijöistä ei ole tietoa. Tapahtumapaikka on tienpäässä, josta tosin menee kävelytie ostoskeskukseen. Tie, jolla asun, on todella rauhallinen. Tänne tullaan vain tarkoituksella, ei vahingossa.

En ole vielä keksinyt teolle motiivia, ketä valaistu joulukuusi on häirinnyt. Sehän oli todellinen piristysruiske marraskuun ankeuteen. Se ei ollut kenenkään kulkureitillä tai tientukkeena. Se seisoi vanhustentalon omalla pihalla, tosin parkkipaikan nurkassa. Sen ei pitänyt häiritä ketään, päinvastoin. Jotenkin tällainen joulukuusen tahallinen pahoinpitely menee yli ymmärrykseni. Mutta kai tapahtuma kuvastaa jotenkin tätä päivää.

---------------

Jatko-osa 17.11.2017:

Kuusenkaadolle löytyi selitys. Parkkipaikan joulukuusi ei joutunut ilkivallan kohteeksi, vaan se kaadettiin tarkoituksella, tosin aika rumasti. Joulukuusi sattui seisomaan väärässä paikassa ja kiinteistöhuollon pojat olivat katkaisseet sen aamutöiden ohessa (alustavasti). Kaikki luulivat kuusen olleen vandalismin uhri, mutta kiinteistöhuollon pojat uurastivat eilen sen kimpussa koko päivän. Kuusi kaadettiin oikein moottorisahalla ja paikka siistittiin.

Tänään paikalle kurvasit sähkömiehet ja pystyttivät kuusen paikalle uuden pihavalon, joka valaisee vanhustentalon parkkipaikkaa. Valo ei ole onneksi kovin kirkas, paremminkin himmeä. 

Sähkömiesten askarrellessa omalla työmaallaan kiinteistöhuollon pojat puuhailivat vanhustentalon takapihalla, jossa seisoo todella iso luonnonkuusi. Se sai jouluvalaistuksen ja komea siitä tuli. 

Ainoa hauskuus on, että vain me taloyhtiömme kolmannen kerroksen asukkaat näemme uuden joulupuun. Yksikerroksinen vanhustentalo peittää kuusen sopivasti ykkös- ja kakkoskerroksen asukkailtamme. Voin sanoa, että uusi jouluvalo on entistä parempi. Se näkyy kivasti työhuoneeseeni.