Tänään vietetään Vanhusten päivää, josta alkaa myös teemaviikko. Tiedossa on siis monenlaista vanhuksille tarkoitettua tapahtumaa, mikä on hyvä asia saada vanhukset liikkeelle. Liian usein vanhukset unohdetaan neljän seinän sisälle varsinkin jos heidän liikkumisensa on toisten armoilla. Myös liikuntarajoitteiset vanhukset tulisi saada ulos tai edes käymään jossain. Tosin nykyäänhän ulkoiluttajista on huutava pula, mitä yritetään paikkailla vapaaehtoisten suurella avustuksella.

Mistä iästä lähtien ihminen on vanhus? Onko sillä jokin määritelty rajapyykki? Yksi sellainen on varmasti henkilön status: eläkkeellä vai ei. Itse käyttäisin mieluummin termiä Seniori sillä vanhus on jotenkin jo vanhanaikainen termi. Mutta pieni tarkennus. Omasta mielestäni Seniori on eläkkeellä oleva, liikuntakykyinen henkilö, joka harrastaa ja pystyy vielä hoitamaan omia asioitaan. Vanhus on taas eläkkeellä oleva, liikuntakyvytön, toisten huolenpidosta riippuvainen henkilö, joka ei enää pärjää esim. kotona.

Muistan lapsuudestani mummon 70-vuotissyntymäpäivät. Mummo tuntui jotenkin vanhalta, ryppyiseltä ja kumarassa kulkevalta ikälopulta vaikka hän pystyi vielä ihan omatoimisesti asumaan omassa kodissaan ilman huolenpitoa. Nykyään ajettelen 70-vuotiaan elävän parasta ikäänsä jos vain on kohtalaisen terve ja muuten aktiivinen. Mutta loppujen lopuksi ikä on vain numero minkä ei pitäisi merkitä sen kummempaa. "Ikä on katsojan silmissä" tai "olet niin vanha kuin itsestä tuntuu", tuttuja sanontoja vai mitä.