Olen viikon verran ajellut asuntoni ja kesämökkini väliä edestakaisin. Välimatkaa on noin puolitoistatuntia ja reitti sisältää katuja, maantietä, moottoritietä ja hiekkatietä. Reitti on minulle todella tuttu, joten tiedän missä peltipoliisit ovat ja missä on mikäkin kuoppa. Joka kerta reitillä ajaa myös ei-niin-hyviä-autoilijoita, jotka häiritsevät peruskulkijaa. Ohessa on muutama kuvaus häiriköistä, minähän en ole sellainen vaan ajelen nopeusrajoitusten mukaan kanssakulkijat huomioiden.

Henkilökohtaisesti minua ärsyttää kaksi autoilijaryhmää: takapuskurissani roikkujat ja vilkkua säästävät autoilijat. Jos nopeusrajoitus on 60 tai 80 km/h, autoni takapuskuriin ilmestyy roikkuja, joka on joko maasturi tai sitten kunnon kottero. Yleensä roikkuja kypsyy perässä ajoon ja ohittaa minut. Ohitus ei aina mene liikennesääntöjen mukaan: ohitus tapahtuu peltipoliisin luona, keltaisella viivalla tai vastaantulijoita häiriten. Vilkkua ei tietenkään käytetä ja ohitus päätetään juuri autoni eteen, jolloin minä joudun jarruttamaan. Siinä se sitten ajaa edessäni muka rajoituksen mukaan tietämättä, että heti seuraavan mutkan takana alkaa satasen rajoitus.

Osa autoilijoista tykkää säästää autonsa vilkkuja, nehän voivat kulua käytössä. Kaistanvaihdossa tai ohituksessa kovinkaan moni ei vilkuta, käännyttäessä sivutielle vilkku laitetaan päälle vasta käännyttäessä. Eikö sitä voisi laittaa päälle jo hyvissä ajoin, että takana tulijat osaisivat varautua ja ennakoida?

Mökkireitilläni on liikenneympyrä isossa risteyksessä, jossa kolme maantietä liittyy moottoritiehen. Maanteillä on varoituskolmiot eli moottoritien käyttäjillä on etuajo-oikeus. Kovin moni kanssa autoilija ei hoksaa tätä vaan kuvittelevat aivan muuta. Kerran oli itselläni kolari lähellä, kun maantieltä tuleva tuli suoraan eteeni. Onneksi ehdin jarruttaa ja arvatkaapa lauloiko autoni äänitorvi eteeni tulleelle.

Moottoritie on nelikaistainen; kaksi kaistaa kumpaakin suuntaan. Autokoulussa opetetaan että vasen kaista on vain ohituksia varten, sille ei jäädä nysväämään vaan palataan oikealle kaistalle ohituksen jälkeen. Mitähän liikkui eilen sen yhden mummelin mielessä, joka edestäni lähti ohittamaan rekkajonoa mutta ohituksen jälkeen jumiutuikin ohituskaistalle pitemmäksi aikaa? Tilanteen huomattuaan mummeli koukkasi takaisin oikealle kaistalle kahden rekan välin ja tietenkin ilman vilkkua.

Liikenne ja siinä törttöilevät lienevät suomalaisten yksi suosikkiaihe purnata. Aina löytyy yksi törttöilevä autoilija vaikka et menisi kuin kauppareissulle. Siinä autonratin takana ollessa tuntuu kuin vain sinä itse tunnet liikennesäännöt mutta ei kukaan muu kanssa autoilija. Itselläni on kokemusta New Delhin, Rooman ja Lontoon autoliikenteestä ja voin sanoa, että Suomessa liikenne toimii kohtalaisen hyvin ja törttöilevät ovat vähemmistönä.