Olen kesämökilläni viettämässä kevään juhlaa. Tai kirjaimellisesti juhla kuluu pihatöitä tehdessä: haravointia, roskien keräilyä ja polttamista, risusavottaa ja vielä uuden aidan tekoa. Olen saanut valmiiksi tämän päivän urakkani ja odotan tässä ilta-auringon loisteessa saunan lämpiämistä. Tuntuu jo ennakkoon nautinnolliselta huuhtoa talven pölyt iholtaan saunanlämmössä ja pulahtaa sitten laiturilta järveen viilentymään. Odotan pienoisella jännityksellä, miltä oikea saunamakkara maistuu lihattoman paastoni jälkeen. Makkaran kyytipojaksi juon pari saunaolutta ja sen jälkeen ihailen keväistä järveä iltavalaistuksessa.

Ympäröivän luonnon asukkaat olivat tänään ahkerina. Hekin viettivät työn päivää. Aamu alkoi lintukonsertilla, kuka laulaa kuuluvimmin. Kovan haasteen nakkasi lähipuun valloittanut peippo, mutta voiton vei lähipellolla majailevat kurjet. Siinä on kyllä iso- ja pahaääninen lintu. Joutsenpariskunta oli valloittanut yhden järvennurkan, meinaavatko ne pesiä vai ovatko ne vielä lepolomalla ennen kuin suuntaavat lopullisesti pohjoiseen päin. Orava seurasi puuhiani tarkkaavaisena, kunnes se uskalsi tutkimaan lintulautaa. Se tuntui viihtyvän sen parissa melkoisen tovin, vaikka lintulauta on sille liian pieni. Jänis kävi pyrähtämässä pihalla hetki sitten, papanoista päätellen se oli luultavasti vieraillut talven aikana useamminkin. Rannassa oleva haapa näyttää olevan sen suosikkipaikka.

Huomenna on Vappu ja ruokakaupoissa oli tänään taas maailmanlopun meininki. Minä tein poikkeuksen. Kävin mökille tullessani pienessä kyläkaupassa, jossa en ole käynyt moneen vuoteen. Löysin sieltä kaiken tarvitsemani. Kaupassa oli kaksi myyjää ja kauppias, jotka kaikki tervehtivät minua iloisesti ja jäivät jopa juttelemaankin. Palvelu oli ensiluokkaista, no hinnat olivat hiukan korkeampia kuin vakiokaupassani. Muista asiakkaista ei ollut suurempaa haittaa, sillä seuraava tuli vasta kun olin jo kassalla maksamassa. Ja arvatkaa, kun olin maksanut ostokseni, kauppias tarjosi vappumunkin ja simaa veikkaustiskin luona. Sain siis kaupanpäällisiksi hyvän mielen.