Mr Darcy on yksi joulun suosikkihahmoista, samanlainen kuin Lumiukko tai Samu-Sirkka. Kaikki kolme esiintyvät joulun aikana televisiossa, tosin eri aikoina. He kaikki ovat fiktiivisiä hahmoja, jotka ovat jo osa suomalaista joulunviettoa, halusimmepa sitä tai emme.

Mr Darcy ilmestyy ruutuumme perjantaina 27. joulukuuta Teema-kanavan lahjapaketissa, mikä sisältää kuusi dramatisoitua jaksoa Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo -teoksesta. Tiedossa on siis noin viisi tuntia laadukasta brittidraamaa yhteenmenoon ja kissa-hiiri -leikkiä Mr Darcyn ja Elizabeth Bennetin kesken. Sen kummemmin juonta paljastamatta, voin suositella virittäytymistä Teema-kanavan ääreen ja nautiskelua uusintana nähtävästä televisiosarjasta. Katsomisen arvoinen lahjapaketti.

Jane Austen, Mr Darcyn luoja, syntyi joulukuun 16. päivä 1775. Hän kuoli 42 vuotta myöhemmin 1817, joten kirjailijan elämä jäi lyhyeksi. Ylpeys ja ennakkoluulo (ilmestyi 1813) on Austenin tunnetuin tai ainakin filmatisoiduin teos. Muita hänen teoksiaan ovat mm. Neito vanhassa tornissa, Leikkiä ja totta sekä Tavat ja tunteet. Austenin teokset kuvaavat englantilaisten herraskartanoiden ja keskiluokan elämää sekä rakkauksia ja pettymyksiä. Teoksissa peilataan aika osuvasti tuon ajan brittiläistä yhteiskuntaa. Vain harvoilla oli lukutaito mutta ennen kaikkea romaanin kirjoittanut ja sen julkaissut nainen oli melkoinen harvinaisuus. Tasa-arvo oli vielä kaukana.

Minulla on ollut tapana lukea jokin kirjallisuuden klassikkoteos aina joulun aikana. Yleensähän luen hieman lähempänä tätä päivää kirjoitettuja kirjoja mutta jouluksi varaan kirjan (tai kaksi), mikä on kirjoitettu vähintään sata vuotta aikaisemmin. Viime joulu meni Herman Melvillen Moby Dickin parissa. Yksi onnistuneimpia joulukirjojani on ehdottomasti ollut Wilkie Collinsin kirjoittama Valkopukuinen nainen. Kirja on yksi Englannin ensimmäisistä rikosromaaneista, jonka juoni on erittäin taidokas ja mukaansatempaava.

Mitähän lukisin tänä jouluna suklaan kaverina?