Tanska on pieni mutta iloinen kuningaskunta vähän matkan päässä meistä. Siellä pyöräillään, syödään viinereitä, leikitään legoilla ja ihaillaan Pieni merenneito–patsasta. Viime aikoina Tanskasta on tullut myös hyviä TV-sarjoja, jotka koukuttavat katsojansa heti ensimmäisestä osastaan lähtien. Kuulun itsekin noihin koukkuun jääneisiin, mutta mielestäni kolme sarjaa tai niiden päätähdet ovat jääneet hieman vähemmälle huomiolle.

Mette on sokerileipuri ja kondiittori, joka loihtii uskomattomia kahvipöydän herkkuja. Yleensä hän lisää leipomuksiinsa suklaata jossain muodossa. Hän on yli-innostunut paakari, joka saa homman näyttämään helpolta. Vähän aikaa sitten olleessa ohjelmasarjassaan hän kierteli pitkin Tanskaa ja keräsi kotileipurien parhaimpia kakkureseptejä. Joka jaksossa esiteltiin ensin yksi kotileipuri kakkunsa kanssa ja sitten Mette tuunasi saman kakun keittiössään. Minulle jäi epäselväksi, korostiko ohjelmasarja Meten ammattitaitoa vai kotikeittiön kekseliäisyyttä. Pääasiahan oli, että tuotokset olivat syötävän näköisiä, varsinkin kun sarja tuli meillä ulos Yle Fem:ltä juuri puoli yhdeksän aikaan illalla. Silloinhan meillä suomalaisilla tekee mieli pientä iltapalaa, vai.

Camilla on kokki. Hän on iältään Metteä varttuneempi ja enemmän elämää nähneempi. Camillan keittiössä on iso puinen pöytä, jonka äärellä hän valmistaa ruokiaan yleensä jonkun hissukka-apurinsa kanssa. Mutta Camilla ei tekeekään perinteisiä smörrebröödejä tai makaronilaatikkoa. Hän tekee perusruokaa parannellen sitä eri mausteilla, kastikkeilla ja lisukkeilla. Yleensä hän valmistaa ruoan hieman eri tavalla kuin normaalisti tarjoten sen sitten värikkäistä keramiikka-astioista. Perusvihersalaattikin näytti kymmenen kertaa herkullisemmalta, kun Camilla tarjosi sen isosta kelta-punaisesta keramiikkakulhosta. Hänellä on sama vika kuin Metelläkin. Camilla on asialleen omistautunut TV-ammattilainen, jonka into ja kokeilunhalu tarttuvat myös katsojaan. Eri asia on, saako katsoja yhtä helposti samanlaisen annoksen kuin Camilla (ja hänen hissukka-apurinsa).

No sitten on Frank, Tanskan oma puuha-Pete. Frank on maanviljelijä ja naimisissa Theresansa kanssa, heillä on kaksi pientä lasta. Frank asuu maalla vaatimattomassa töllissään. Ohjelmasarjassa Frankilla ja Theresalla on aina meneillään jokin projekti, milloin katto korjataan, milloin kylvetään viljaa tai milloin istutettaan omenapuita. Frankin puuhissa kiinnostus ekologisuuteen ja luontoon yhdistyy taitavaan näppäryyteen. Frankiä katsoessa ei voi kuin nauraa omille tumpeloinneille käsityökalujen kanssa, sama pätee Frankin kasvimaaviritysten kanssa. Frank aloittaa tänään uuden kautensa Yle Fem:llä. Mielenkiinnolla odotan, onko olkikatto vielä paikallaan ja malttaako Frank peltotöiltään tehdä myös kuulua siideriään. Tänään Frank ja Theresa puivat punaista ohraa. Mitä se on, pitääpä katsoa?

Mette, Camilla ja Frank ovat TV-tähtiä. He ovat ammattilaisia omilla aloillaan. He ovat innostuneita ja joskus yli-aktiivisia. Heitä katsoessaan jokaisen normi-ihmisen valtaa kokeilunhalu, katsoja haluaa siltä istumalta tehdä suklaajoutsenen, helpon appelsiini-ankan currykastikkeella tai nahkaveneen. Valitettavasti monen yritys epäonnistuu jo alkumetreillä. TV:ssä kaikki työvaiheet näyttävät helpoilta. Katsojan innostus laantuu viimeistään siinä vaiheessa, kun lämmin suklaa jämähtääkin kattilan pohjaan. Mutta ainahan voi katsoa TV:tä ja vain nauttia ammattilaisten tekemisistä.