Ochejohka on saamen kieltä. Suomeksi se on Utsjoki, joka on maamme pohjoisin kunta, Norjan naapuri. Pinta-alaltaan se on iso ja laaja, mutta asukkaita siellä ei ole kuin noin 1200 henkilöä. Utsjoki on Suomen ainoa kunta, jossa on saamenkielinen enemmistö, noin puolet heistä puhuu saamea äidinkielenään. Helsinkiin sieltä on matkaa noin 1260 km ja Rovaniemellekin noin 450 km. Utsjoki tunnetaan ainakin kahdesta asiasta: Tenon lohijoki virtaa siellä ja radion säätiedotuksista tuttu Utsjoki-Kevon mittausasema mainitaan aina silloin tällöin.

Miksi kirjoitan Utsjoesta, vaikka en asu enkä ole käynyt edes siellä? Syyn kirjoitukselleni sain jälleen kerran radiosta. Tämä perjantai on ollut Utsjoelle merkityksellinen päivä, ainakin olettaisin niin. Nimittäin Kaamos päättyi Utsjoella tänään, Aurinko nousi 12:13 ja lopetti työpäivänsä jo 12:31. Edellisen kerran aurinko laski viime vuonna, 25. marraskuuta. Mikäli teksti-tv:n sääennusteisiin on uskominen, voi olla, että aurinko ei kunnolla vielä näyttäydy tulevan viikonlopun aikana. Tästä huolimatta menemme siis kohti kevättä, vaikka lunta sataa varmasti vielä lisää ja pakkasiakin riittää koko pitkässä maassamme.

Kuvitelkaa silmienne eteen seuraava kuva: Ulkona on pikkupakkanen, aurinko paistaa täydellä tehollaan, hanget hohtavat, taustalla näkyy tuntureiden ja vaarojen huippuja sekä suksi luistaa. Tällainen kuva toteutunee Utsjoella noin kahden kuukauden kuluttua. Saahan sitä haaveilla…, vai!