On jälleen se aika vuodesta jolloin juhlitaan koulunsa päättäneitä ja ammattiinvalmistuneita. Onnea heille.

Havahduin tänään mielenkiintoiseen ilmiöön, mikä antoi ajattelemisen aihetta. Kaksi tuttavaani viettää valmistujaisiaan ja perinteisesti heille piti ostaa kukka ja lahja. Mutta onko reilun kaupan ruusu parempi kuin ei-reilun kaupan ruusu?

Reilun kaupan kukka on halvempi. Kukka on kasvatettu jossain kaukomaassa, kasvatusoloista ei ole varmempaa tietoa. Avoimia kysymyksiä on paljon: Miten kukka on kasvatettu, kuka sen on kasvattanut ja kuka sen on poiminut sekä millaisen prosessin kukka on käynyt läpi ennen kuin se saavuttaa minut ostajana. Onko kukka laadukkaampi ja kestääkö se kauemmin? Siitä huolimatta hinta on se ratkaisevin tekijä ostopäätöstä tehdestä.

Ei-niin-reilun kaupan kukka on kalliimpi. Usein samalla hinnalla saa kymmenen reilun kaupan kukkaa. Ei-reilun kaupan kukka saattaa olla kasvatettu suomalaisessa puutarhayrityksessä eli sillä on myös työllistävä vaikutus. Tosin erään puutarhurin mukaan ruusunkasvatus ei ole kannattavaa Suomessa vaan lähes kaikki myytävät ruusut tulevat ulkomailta kauppoihimme. Tämä on harmittavaa mutta myös ymmärrettävää kun kasvatuskustannukset nousevat liian suuriksi.

No miten minä tein? En tyytynytkään marketin reilun kaupan ruusuihin vaan ajoin puutarhalle ja ostin sieltä kaksi hollantilaista isoa ruusua. Annoin tukeni siis suomalaiselle puutarhayrittäjälle vaikka minä hävisin hinnassa. Kahden ruusun hinnalla olisin saanut marketista kaksi 10 ruusun pakettia reilun kaupan ruusuja ja kuluttamallani bensamäärällä kolmannen ruusupaketin. En kadu.