Kananmunat ovat osa suomalaista ruokakulttuuria. Lähes jokaisella on niitä jääkaapissaan joko leivontaa tai ruoanlaittoa varten. Kananmuna on eräs tarkimmin varjeltu elintarvikkeemme, sillä ymmärtääkseni kananmunien tuonti Suomeen on kielletty muualta paitsi Ruotsista. Olemme siis omavaraisia.

Kananmunat kuuluvat myös minun elämääni. Syön niitä lähinnä leipomuksieni kautta, silloin tällöin myös keitettyinä mutta harvemmin enää paistettuina. Olen kananmunissakin merkkiuskollinen, ostan aina saman ketjun munia lähinnä niiden koon vuoksi. Pidän isoista XL-kokoisista kananmunista, yleisimmät M-koon kananmunat ovat kuin viiriäisen munia, joista ei tule kuin pahalle tuulelle. Tänään tein jotain, mitä en ole ennen tehnyt: luin kananmunien tuoteselosteen ja leimojen merkityksen. Leiman avulla lähdin jäljittämään kananmunieni alkuperää.

Leiman mukaan syön vapaiden kanojen munia. Vapaat kanat asuvat luontoa lähellä olevissa olosuhteissa lattiakanalassa, jossa ne voivat liikkua vapaasti, munia pesiinsä ja kuopsutella pehkua. Ei siis mitään ahtaissa häkeissä eläviä kotkottajia vaan vireitä munijoita. Leima kertoo myös kanalan, josta munat ovat lähtöisin. Kanala sijaitsee Etelä-Suomessa ja se on sukutila, jota on kehitetty eläin- ja energiaystävälliseen suuntaan. Kanalan lämmitys hoituu oman lämpökeskuksen kautta, jossa poltetaan metsähaketta ja muuta biomassaa. Kanojen D-vitamiinilla terästetty rehu tulee lähipelloilta. Sen sijaan yksityiskohtaisista kanalatiedoista ei käy ilmi kotkottajien lukumäärä, veikkaisin niitä olevan muutama tuhat. Ostamani kananmunat ovat valkoisia, joten ne lienevät myös valkoisten kanojen tuotoksia. Eivätkö ruskeat kanat muni ruskeita munia?

Kuten varmaan arvaatte, minulla on huomenna kananmunapainotteinen helluntairuoka. Kävin eilen kesämökilläni ja keräsin sieltä kevään ensimmäiset nokkoset, jotka ryöppäsin kotiin tultuani. Teen huomenna joko nokkoskeittoa tai nokkoslettuja lisukkeena keitetty kananmuna ja vihannessalaattia. Kananmuna kyllä antaa mukavan lisän nokkoskeittoon, kannattaa kokeilla.