Hiiriä ja ihmisiä on John Steinbeckin kirjoittama pienoisromaani, joka julkaistiin 1937. Kirja kertoo kahden työmiehen tarinan 1930-luvun lamavuosilta Yhdysvalloista. Muistan hämärästi lukeneeni kirjan joskus kouluvuosinani, kirjasta muokattu näytelmä lienee tunnetumpi.

Tänään lounaalla ollessani kuulin taustalta radiouutiset. Yhden uutisen vuoksi lounaani oli mennä väärään kurkkuun. Uutisen mukaan Elintarviketurvallisuusvirasto Evira irtisanoi vuoden 2014 yt-neuvotteluiden tuloksena kaikkiaan 32 työntekijää. Vähennysten taustalla on tarve säästää reilut 2,5 miljoona euroa viraston toimintamenoissa. Toimintaa supistetaan mm. Seinäjoen laboratoriossa, jonka palveluita siirretään muihin Eviran yksiköihin. à Tähän asti kaikki kuulostaa normaalilta toiminnalta. Mutta sitten tuli uutisen huippukohta, jonka mukaan Evira lopettaa kokonaan koe-eläiminä käytettyjen hiirien ylläpidon Helsingin Viikissä, minkä vuoksi koe-eläinten hoitajat menettävät työnsä. Tutkimuksissa käytetyt hiiret siirtyvät hoidettavaksi Helsingin yliopistoon. Uutisesta ei käynyt ilmi, kuinka monelle eläintenhoitajalle annettiin potkut ja kuinka monta hiirtä muuttaa uuteen paikkaan.

Uutisen kuultuani en ollut uskoa korviani, mutta kun sama uutinen toistettiin toisessa uutislähetyksessä, niin pakkohan se oli jo uskoa. Maailma tuntuu entistä kovemmalta paikalta, kun koe-eläimenä toimiva hiiri rinnastetaan työtätekevään ihmiseen. Mieluummin erotetaan ihminen, koska hänen työntekonsa maksaa työnantajalle liikaa. Palkkakulut, eläkemaksut ym. pakolliset työnantajan suorittamat maksut ovat helppo leikkauskohde yt-neuvotteluiden lopputuoksinassa. Kalliiksi tulevat työntekijät joutavat pihalle, tai ainakin niiden määrää on vähennettävä.

Riemastuttavinta Eviran yt-tuloksessa on, että virasto luopuu myös hiiristä, jotka siirretään yliopiston vastuulle. Näin virasto vähentää hiiristä aiheutuvaa kuluerää, yliopisto taas saa pienen lisäsiivun lisää. Kumpi maksaa hiirien muuton, koska ilmaiseksihan kukaan ei muuttolaatikoita kuljeta? Mitenkähän hiiret muuttavat käytännössä? Tuskin ne muuttavat yksitellen, luultavasti ne pakataan yhtenä joukkona johonkin ahtaaseen kuljetuslaatikkoon. Kysyikö muuten kukaan yliopiston hiirtenhoitajilta, haluavatko he uusia nelijalkaisia koe-eläimiä vastuulleen? Eikö nykyään jokaisessa työpaikassa ole alimiehitys työkuormaan nähden, varmasti myös yliopiston eläintenhoitajilla on sama tilanne?

Juttelin Eviran uutisesta tuttavani kanssa ja hän kysyi minulta, kumman puolelle minä asetun. Tietenkin olen poispotkittavan ihmisen puolella. Tuntuu jotenkin käsittämättömältä rinnastaa ihminen ja hiiri. Mutta toisaalta koe-eläimen roolikaan ei taida olla kadehdittava.