Tänään on kristillinen juhlapäivä, kun vietämme Marian ilmestyspäivää. Periaatteessa se on ensimmäinen jouluun liittyvä juhlapyhä. Pääsiäiseen se ei liity, vaikka viikon kuluttua on jo Palmusunnuntai.

Kuten aikaisemmin olen kertonut, aloitin oman paastoni heti laskiaisen jälkeen. Liha kaikessa muodossaan ja iltapulla ovat kiellettyjen aineiden listallani pääsiäiseen saakka. Mainittakoon, että painoni on pudonnut jo neljä kiloa pelkän iltapullan poisjättämisellä. Paastoni aiheutti tälle päivälle ongelman, kun jouduin muuttamaan suunnittelemani iltaohjelman iltapäivälle. Ajattelin viettää tänään Vohvelipäivää ja kutsuin pari tuttavaani päiväkahville. Pääteema oli tekemäni vohvelit vanhan reseptin mukaan.

Ai miksi tarjoan vohveleita juuri tänään? Eräässä lukemassani kirjassa mainittiin vähän aikaa sitten, kuinka ruotsalaiset yhdistävät vohvelit ja Marian ilmestyspäivän. Tapa on kuulemma oikea perinne rakkaassa naapurimaassamme, tosin Ruotsissa syödään vohveleita viikoittain varsinkin perjantaisin.

Suomen vohveli-sanan juuret vievät Ruotsiin, siellä herkun nimi on våffla. Siitä päästään helposti puolestaan ruotsinkielen nimitykseen vår fru, joka on toinen nimitys neitsyt Marialle. Näin siis Marian päivästä, Vårfrudagenista tuli våffeldagen eli vohvelipäivä. Virallisessa almanakassa Marian ilmestyspäivä on Marie bebådelsedag, mikä ei viittaa mitenkään vohveleihin.

Vohvelitaikinaan voi lisätä vaikka mitä kuten suklaata, kardemummaa, omenanpaloja. Taikinaan voi lisätä jopa savukinkkua tai kasviksia pieniksi pilkottuina, jolloin vohveleista saadaan hieman suolaisempi versio. Vohvelirauta oli yhteen aikaan kaikkien syntymäpäivien ja häiden must -lahja, joka ajan saatossa ajautui lähes käyttämättömänä kirpputoreille. Itse lainasin vohveliraudan äidiltäni, rauta oli kaapin perimmäisessä nurkassa kuin odottamassa aktiivisempaa käyttöä.

Tässä käyttämäni ohje, jonka mukaan tein vohvelitaikinan: *2-3 kananmunaa, *2dl kermaa, *2dl maitoa, *2dl karkeita vehnäjauhoja ja * noin 1dl sulatettua voita. ---> Vatkaa munat. Lisää maito ja kerma, siivilöi jauhot joukkoon sekä lisää sulatettu voi kuumana muiden ainesten sekaan. Vohvelitaikinaa on hyvin vatkattava. Anna taikinan seistä noin vartti ennen paistamista. Kuumenna vohvelirauta, käytä paistamiseen joko öljyä tai voita. Paista koevohveli molemmin puolin kullankellertäväksi. Jatka paistamista. Tarjoa vohvelit hillon ja kermavaahdon kanssa.

Huom.! Kuumia vohveleita ei kannata peittää liinalla, koska silloin niistä häipyy rapeus.

Ei muuta kuin vohveliraudat kuumiksi ja iltapalan tekoon;).