Tänään on suomalaisen lottoarvonnan syntymäpäivä, sillä ensimmäinen lottoarvontamme järjestettiin 3. tammikuuta 1971. Voittoriviksi arvottiin 1, 9, 18, 19, 36 ja 37. Onnea voittajalle näin monen vuoden jälkeenkin.

Huomenna on taas lottopäivä. Vein oman kuponkini jo tänään kauppareissullani. Itselläni on viisi riviä, joilla olen osallistunut arvontaan säännöllisesti. Lottorivieni historia on mielenkiintoinen. Ensimmäinen rivi koostuu omista ja tuttavieni syntymäpäivistä, toinen ja kolmas rivi ovat peräisin lukioajoiltani, jolloin ensimmäisillä ATK-tunneilla piti koodata numerogeneraattori. Muistaakseni voitin arpomillani numeroilla lottokierroksella jotain, joten rivit ovat säilyneet siitä lähtien kupongillani. Kaksi viimeistä lottoriviäni syntyivät vasta muutama vuosi sitten ihan summassa. Ne eivät perustu minkäänlaiseen logiikkaan tai taikauskoon. Tai hetkinen...lottomaksu piti saada tasasummaiseksi ja kahdella uudella rivillä se onnistui. Nykyään lottomaksuni ei enää ole tasasummainen, koska sarakemaksu on vuosien saatossa noussut.

Olen saanut pieniä voittoja silloin tällöin, toki niitä olisi voinut tulla useamminkin. Lotto on vienyt enemmän rahaa kuin olen sieltä saanut. Onneksi pelaamiseni rajoittuu vain viiteen lottoriviin viikottain. Pieni pahe siis. Viikottaisessa lottokuponkien jättämisessä lienee jokin magia, koska en ole pelannut kestolottoa vaikka numeroni ovat samat joka viikko. Edellisen lottokierroksen tarkistus hoituu samalla reissulla näppärästi, joten siinä taitaa olla syy. En edes seuraa lottoarvontoja tai -tuloksia, odotan kärsivällisesti (ja autuaan tietämättömänä "päävoitostani") seuraavaa kertaa lottokioskille, jossa ensin tarkistetaan ja sitten samat numerot jätetään tulevaan arvontaan. Lottokioskikin vaihtelee, joskus se on loppuviikon ruokakauppani, joskus huoltoasema tai oman seudun kioski. Jos olen vieraalla paikkakunnalla torstain ja lauantain välisenä aikana, poikkean iltakävelyllä lähikioskilla ja ostan pari koneen arpomaa lottoriviä tuomaan lisäjännitystä.

Minun pitänee viimeistään sunnuntaina julkistaa, kuinka huomisen lotto osaltani meni. Ei taida olla paljoa kertomista....?