Tänään oli kevään odotetuin hetki, kun me kokoonnuimme taloyhtiömme viralliseen yhtiökokoukseen. Nykyään kokouskutsu tulee kaksi viikkoa aikaisemmin, toisin kuin vielä muutama vuosi sitten, jolloin kutsu ilmestyi ilmoitustaululle paria päivää ennen. Kahden viikon aikana ehtii hyvin perehtyä yhtiön talousarvioon, remonttisuunnitelmiin ja muihin kutsun mukana tulleisiin papereihin. Mutta pari osakkeenomistajaa keskittyikin hiukan muuhun eli he tekivät vaalityötä ehdokkaansa saamiseksi yhtiömme hallitukseen.

Yhtiökokouksemme ovat olleet aina jotenkin puuduttavia, asiat eivät etene halutulla tavalla ja isännöitsijä kitisee turhista asioista. Yksi asia on pomminvarma: hoitovastike nousee taas. En muista yhtään keväistä yhtiökokoustamme, jossa ei olisi päätetty hoitovastikkeen nostosta. Saatesanatkin ovat aina olleet lähes samat. Lämmityskustannukset ja ylläpitokulut ovat kallistuneet. Eilen tekemäni vertailun perusteella ne ovat nousseet aika lailla viime vuosina. Veden ja sähkön jokainen osakas maksaa kulutuksensa mukaan itse.

Yhtiökokouksessa on monenlaisia osakkeenomistajia. Isännöitsijähän on taloyhtiön palkollinen, jonka tulisi hoitaa yhtiön juoksevia asioita ja taloutta. Hallitus valvoo isännöitsijän toimia ja päättää yhtiön asioista. Hallituksen puheenjohtaja on yleensä se herra / rouva Kaikkitietävä, joka ei siedä arvostelua ja tekee yhtiötä koskevat päätökset jo hieman ennakkoon (pöytäkirjoissa tämä toiminta kerrotaan sanoilla "hallitus esittää" tai "hallituksen kanta on"). Muut hallituksen jäsenet ovat pitkälti puheenjohtajan myötäilijöitä ja muita siipeilijöitä. Tiedän tämän henkilökohtaisesti, koska olin yhden vuoden hallituksen jäsen ja asiat tuotiin hallituksen kokouksiin valmiiksi sovittuina. Näin oma vaikuttamiseni jäi välihuomautukseksi. Muutama muukin ex-jäsen on sanonut samaa.

Taloyhtiössämme on muutama asunto vuokrakämppinä, jolloin osakkeenomistaja pitää asuntoaan sijoituksena. Yhtiökokoukseen heistä ei kovin moni tule, ajanhukkaako. Pääasia on jatkuvat vuokratulot. Yhtiökokouksessa on aina yksi tai kaksi Viherpiipertäjää, jotka vaativat kunnon puutarhasuunnitelmaa tai kunnollisia pihan siivoustalkoita. Yleensä piipertäjien into laskee kun heidän pitäisi jotain tehdä esim. ostaa yhtiön laskuun kesäkukkia. Sitten on aina herra tai rouva Valittaja, tänään valituksen aiheena oli yhden asukkaan vääränlainen lukko kellarin kanahäkkikopissa. Nuorisojengi on kolmas ryhmä vaikka ikä ei olekaan se ryhmän tunnusmerkki vaan pieni kapina vallitsevaa systeemiä kohtaan. Lasken itseni tähän jengiin.

Uuden hallituksen valinta on yhtiökokouksemme odotetuin ohjelmanumero. Tällöin näkee kuka on kenenkin ystävä tai hengenheimolainen. Hallituksemme puheenjohtaja ei vaihtunut vaan joudumme edelleen sietämään hänen tietämättömyyttään ja huonoa suunnitteluaan. Vastaehdokas vetäytyi ennen äänestystä. Hallitukseen valittiin myös uudeksi jäseneksi yksi Nuorisojengiläinen joka tosin saattaa kypsyä luottamustoimeensa yllättävän pian jos vanhat merkit pitävät paikkaansa. Rouva Piipittäjä valittiin jatkokaudelle, hän on puheenjohtajan siipeilijä ilman yhtään omaa mielipidettä. Samaan ryhmään kuuluu myös jatkokaudelleen valittu herra Kyttääjä, juuri se hemmo, jonka ainoa tehtävä on seurata yhtiömme tapahtumia ja huolehtia roskiemme oikeasta lajittelusta. Mielenkiintoisen lisänsä hallitukseen tuonee uutena jäsenenä valittu rouva Osakkeenomistaja, joka osti joulun alla yhtiöstämme sijoitusasunnon. Rouva vaikuttaa aika räväkältä persoonalta. Jää sitten nähtäväksi onko hän enemmän myötäilijä vai vaihtoehdon tarjoaja. Todellinen yllättäjä tai paremminkin kompromissi on myös uutena valittu rouva ATK-nörtti joka on asunut yhtiössämme aika kauan mutta ei ole aikaisemmin osallistunut yhtiömme toimintaan mitenkään, en muista hänen osallistuneen yhtiökokouksiinkaan.

Demokratia on puhunut taloyhtiössämme, jää nähtäväksi, mihin suuntaan yhtiötämme lähdetään viemään.