Lyhyesti tämän päivän historiasta. Joulukuun 4. päivänä 1917 senaatti antoi eduskunnalle itsenäisyysjulistuksen, jonka eduskunta hyväksyi äänin 100 puolesta ja 88 vastaan kaksi päivää myöhemmin eli 6.12.1917. Venäjä tunnusti Suomen itsenäisyyden ensimmäisenä maana 31.12.1917 ja pohjoismaiden, Saksan ja Ranskan tunnustus tuli tammikuussa 1918.

Itsenäisen Suomen alkutaival ei ollut helppo. Ensin käytiin porvarillisten valkoisten ja sosialististen punaisten välinen sisällissota. Sota päättyi valkoisten voittoon. Toinen kiista koski hallitusmuotoa, ja Suomelle valittiin jo kuningaskin Hessenin suvusta, mutta uusi kuningas kieltäytyi Saksan hävittyä ensimmäisessä maailmansodassa.

Itsenäisyyspäivää on vietetty vuodesta 1919 lähtien.Tämäkin vaati valtioneuvoston päätöksen, koska itsenäistymiseen kuuluvia päätöksiä oli tehty muinakin päivinä kuin joulukuun kuudentena. Seuraavana vuonna presidentinlinnassa järjestettiin ensimmäinen itsenäisyyspäivän vastaanotto, joka taisi enemmänkin muistuttaa kahvikutsuja. Itsenäisyyden Liiton aloitteesta itsenäisyyspäivän kynttilät sytytettiin ikkunoille ensimmäisen kerran vuonna 1927. Kaksi vuotta myöhemmin itsenäisyyspäivästä tuli yleinen ja palkallinen vapaapäivä. Almanakkaan itsenäisyyspäivä merkittiin vuodesta 1934 lähtien. Samana vuonna se määrättiin viralliseksi liputuspäiväksi.

Tänään on myös jouluun läheisesti liittyvä päivä, Pyhän Nicolauksen kuolinpäivä. Nicolaus oli Myran piispa 300-luvun alkupuolella, joka käytti perimäänsä omaisuuttaa hyväntekeväisyyteen. Hän esimerkiksi pelasti erään isän kolme tytärtä kovalta kohtalolta. Isällä ei ollut varaa tyttäriensä myötäjäisiin vaan heitä uhkasi mierontie. Nicolaus-piispa heitti salaa kullekin tyttärelle myötäjäisiksi "lihavan" kukkaron ja niin tyttäret pääsivät hyviin naimisiin. Tästä legendasta syntyi käsitys pyhästä Nicolauksesta lahjojen antajana ja niinpä Nicolaus tunnetaan nykyään joulupukin esikuvana ympäri maailmaa. Esimerkiksi Hollannissa joulupukki (San Klaas tai Sinter Klaas) jakaa joululahjoja jo tänään joulukuun kuudentena.

Suomessa Nicolaus on ollut metsälintujen suojelija. Ja samoin tämän päivän sää on kertonut paljon loppu kuukauden säästä: "Millainen ilma on Nikolauksen päivänä, sellaista on koko joulukuu". Siis lumisade...