Eilen kerroin ostaneeni joulusuklaata. Koko laatikko säilyi avaamattomana sillä veinkin sen toimistolle tänään. Suklaa taisi loppua jo ennen puolta päivää kun tyhjensimme sen seitsemän kollegan kanssa. Ja iltapäiväksi eräs kollega toi vielä kahvipullat. Saa tässä sitten urheilla ja rehkiä että kalorit kuluisivat.

Kävin töiden jälkeen talviuinnilla ja sieltä palatessa lähikaupassa ostamassa aamuksi maidon ja (totta kai) illaksi pientä hiukopalaa eli pari suklaapatukkaa. Mutta voi! Juuri söin toisen patukoista ja yllätys oli melkoinen huomatessani patukan "parasta ennen päivän" olleen jo eilen. Vanhaa suklaata - mikä loukkaus meitä kaikkia suklaan ystäviä kohtaan. No patukka oli ja meni mutta vielä ei ole tullut epämääräisiä oireita vanhasta suklaasta. Maku, väri ja tuoksu olivat samanlaiset kuin tuoreessakin.

Suklaassakin taitaa olla niin paljon lisäaineita että yksi päivä yli käyttöpäivän ei varmasti muuta sen rakennetta mitenkään. En uskalla edes kokeilla kuinka kauan suklaa säilyisi ja miten se muuttuisi yli-ikäisenä. Ensimmäisenä taitaa häipyä maku tai sitten pilaantunut kaakao puskee vahvasti läpi. Toistaalta suklaa on melko pitkäikäistä, valmistuksesta viimeiseen käyttöpäivään lienee noin vuoden verran.

Minulla olisi suklaan valmistuspäivään ja viimeiseen käyttöpäivään liittyvä tosielämän omakohtainen juttu mutta taidanpa jättää sen myöhemmäksi.